A pakisztáni legfelsőbb bíróság beidézte a kormányfőt

A pakisztáni belpolitikai válság, így a civil vezetés és a nagy hatalmú tábornokok közti feszültség elmélyüléséhez vezethet, hogy a legfelsőbb bíróság beidézte csütörtökre Juszuf Raza Giláni kormányfőt.

A bíróság azt kifogásolja, hogy a miniszterelnök nem tett eleget annak a 2009-ben hozott döntésnek, amelynek alapján vizsgálatot kellett volna indítani Aszif Ali Zardari elnök és más politikusok ellen. Annak idején a legfelsőbb bíróság megsemmisítette alkotmányellenességre hivatkozva a 2007-ben még Pervez Mussarraf elnök által hozott amnesztiarendeletet, amely mentesítette a később az államfői posztra került Zardarit az eljárás alól az állítólagos svájci bankszámlákra átutalt korrupciós pénzek ügyében.

Ha a bíróság Gilánit most vétkesnek találja az elnök elleni vizsgálat elszabotálásában, akkor akár hat hónapi börtönbüntetést is kiróhatnak rá, s ezzel elveszti kormányfői tisztét. A legfelsőbb bíróság a mostani húzásával a kormányfővel elégedetlen nagy hatalmú tábornokok mellé állt – véli a pakisztáni Dawn napilap hírmagyarázója. Zardari az elmúlt hetekben külföldi gyógykezelésen volt, s akkor találgatások röppentek fel egy katonai hatalomátvételről.

A képet bonyolítja az USA-val fenálló feszült viszony is, különösen a pilóta nélküli amerikai drónok támadásai miatt. Pakisztán egy határőrposztját ért múlt évi bombázás miatt, amelyben 24 katonája életét vesztette, lezárta a határát a NATO Afganisztánba irányuló utánpótlást szállító konvojai előtt. Vasárnap a pakisztáni hírszerzés azt állította, hogy egy ilyen drón légicsapásában életét vesztette Hakimullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok parancsnoka. A tálibok nem sokkal később cáfolták vezérük halálát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.