A olimpiai bizottság elnöke nem léphet be Nagy-Britanniába

A szír olimpiai bizottság elnöke, Mowaffak Joumaa valószínűleg nem tud részt venni a londoni olimpián. Joumaa minden bizonnyal azért nem kap majd vízumot, mert szoros kapcsolatot ápol Bassár el-Aszad rezsimjével.

Mowaffak Joumaa tábornok vízumkérelmét ez idáig egy kormányzati tisztviselőkből álló bizottság vizsgálta, majd pár napja döntöttek úgy, nem engedik a szír olimpiai bizottság elnökének, hogy Londonba látogasson. Ezek után a játékok szervezőjén, a Locogon a sor, hogy értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), akik meghozzák majd a végső döntést. A NOB ugyan általában a védelmező szerepét tölti be a hasonló ügyekben, és ellen szokott állni a politikai beavatkozásnak, ez alkalommal viszont nem valószínű, hogy a bizottság szembemegy a brit kormány akaratával.

Homsz városát már szinte porig bombázták. A felkelők üldözése miatt a nemzetközi közvélemény mélyen elítéli az Aszad-rezsimet
A man takes photos of damaged buildings at Al Qussoor area in Homs city June 20, 2012. Picture taken June 20, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

– Ugyan nem volt váratlan, ennek ellenére vitatható a döntés, hogy nem fogadták el vízumkérelmét – mondta a BBC sportszerkesztője, és hozzátette, mindenki azt várja, hogy a NOB áldását adja a tiltásra. A NOB megerősítette, informális csatornákon már értesültek a tiltásról, hivatalos állásfoglalást viszont még nem kaptak, ezért még korai lenne kommentálniuk az ügyet.

A szír bizottság elnökének minden bizonnyal azért nem akarnak vízumot adni, mert szoros kapcsolatot ápol Bassár el-Aszad rezsimjével, amelyet szinte az egész nemzetközi közösség elítélt a szír lázadók üldözéséért. A felkelés tavaly márciusi kezdete óta az ENSZ szerint már több mint tízezer ember halt meg.

Miután kiderült, hogy májusban Hula városában több mint száz fegyvertelen civilt, köztük sok gyereket meggyilkoltak, a brit kormány azt javasolta, tiltsák meg a szír rezsim tagjainak, hogy eljöjjenek az olimpiára. William Hague külügyminiszter akkor elmondta, „felfordult a gyomra” a mészárlás hallatán, amely rávilágított, hogy az Aszad-rezsim milyen brutális és elnyomó. A szír kormány azonban tagadta, hogy bármi köze is lenne a gyilkoláshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.