A nyugati politikusok imádják a szakét

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel és David Cameron brit miniszterelnökkel csapott görbe estéiről mesélt párttársai előtt Josihiko Noda előző japán miniszterelnök a Jomiuri Simbun csütörtöki beszámolója szerint.

 Noda állítása szerint mindkét általa vendégül látott államférfi a japán rizsbor, a szaké nagy kedvelője.

"Amikor pénzügyminiszter voltam, egymás után ittuk (a szakékat) Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel. Imádta a Kamocurut (egy hirosimai szakéfajtát)" - mondta Noda, aki az ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ) képviselői által a szigetországi italok külföldi népszerűsítésének céljából létrehozott csoportosulás előtt mesélt görbe estéiről. "A miniszterelnöki rezidencián David Cameron brit miniszterelnökkel döntöttük magunkba a szakét" - folytatta az exkormányfő.

Noda italozási szokásairól miniszterelnöksége alatt gyakran pletykált a japán sajtó. Egyes hírek szerint hányattatott kormányzása vége felé akár napi egy üveggel is elfogyasztott a rizsborból az 55 éves politikus.

Noda 2011-2012-ben alig több mint egy évig irányította a szigetországot. Habár pragmatikus, a külföldi vezetőkkel, köztük Barack Obamával jól kijövő államférfinak tartották, vezetése alatt a DPJ a széthullás szélére került, és a tavaly decemberi választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.