A Nyugat nem gratulál Ahmadinezsádnak

Nicolas Sarkozy francia államfő sem küld üdvözlő üzenetet Mahmúd Ahmadinezsádnak, akit szerdán iktatnak be újra hivatalába. Washingtonban, Londonban és Berlinben sem vesznek tudomást a régi-új elnök második mandátumáról.

A francia köztársasági elnöki hivatal kedden közölte, hogy nem terveznek semmiféle üzenetet sem küldeni. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár - szóvivőik közlése szerint – szintén nem fog gratulálni Ahmadinezsádnak. Gordon Brown brit  miniszterelnök szóvivője kedden tudatta, hogy Londonból sem kap gratulációt az iráni elnök beiktatásának alkalmából.

Hivatalos adatok szerint Ahmadinezsád leköszönő elnökként nyerte meg a június 12-én tartott választást. A voksolás tisztaságát  főként a reformerők erősen kétségbe vonták, ami súlyos feszültséget  váltott ki az iráni közéletben, és a kitört zavargásokban sokan vesztették életüket.

A régi-új elnök szerdán teszi le a hivatali esküt a  parlament előtt, miután Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási  és politikai vezetője hivatalos szertartás keretében is jóváhagyta Ahmadinezsád elnökké választását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.