A nyomorban élő roma nők sterilizálását kérte egy gyulafehérvári képviselő

A képviselő szerint sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani gyermekük felneveléséhez. Később visszakozott, nemzetiségtől függetlenül vonta volna meg a szülés jogát, de eljárás indul ellene.

Romániában jelentős médiavisszhangot kapott egy gyulafehérvári önkormányzati képviselő közösségi portálon közölt állásfoglalása, mely szerint sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez.

Rares Buglea, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője, a párt Fehér megyei ifjúsági szervezetének az elnöke eszmefuttatásában kifejtette, azokat a roma nőket nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja: az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.

„Miért engedjük, hogy megszülje a második..., az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt” - tette fel a kérdést a fiatal politikus. Hozzátette, míg a román családokban egy, legtöbb két gyermek születik, a legkevésbé integrált, legkevésbé tanult cigány családoknál rendszerint az ötöt meghaladja a gyermekek száma. „Ez felelőtlenség az ország jövőjére nézve” - állapította meg a politikus, aki az ország "elcigányosodásának" a veszélyére figyelmeztetett. Buglea később egy újabb bejegyzésben azt közölte, hogy nemzetiségtől függetlenül vonná meg a szülés jogát azoktól, akik nem tudják felnevelni a gyermekeiket.

A román lapok kiderítették, hogy a politikus korábban a romák emberi jogaiért küzdő Pakiv Románia egyesület alkalmazásában állt. A Pakiv egyesület felszólította az ügyészséget, hivatalból indítson eljárást ellene.

Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke hétfőn megbocsáthatatlan hibának minősítette Rares Buglea állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus máris lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről. A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) közleményben tudatta hétfőn, hogy saját hatáskörben indított vizsgálatot a gyulafehérvári önkormányzati képviselő ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.