A New York Times új igazgatójának is fájhat a feje a pedofil BBC-s miatt?

Mark Thompson hivatalosan csak novemberben foglalja el a The New York Times (NYT) elnök-vezérigazgatói székét, de már most kínos kérdésekkel kell szembenéznie. A lap „ombudsmanja” egy blogbejegyzésében már felvetette, hogy mennyit tudhatott a volt BBC-vezér Jimmy Savile tavaly elhunyt népszerű műsorvezető szexuális visszaéléseiről.

George Entwistle-t, a BBC vezérigazgatóját tegnap hallgatta meg a brit parlament kulturális bizottsága a tavaly elhunyt Sir Jimmy Savile ügyében. Az egykor népszerű zenei műsorvezetőről kiderült, évtizedeken át követett el szexuális visszaéléseket, amelyeknek áldozatai gyakran 12-13 éves lányok voltak. A BBC legnézettebb esti hírmagazinja, a Newsnight az év elején vizsgálódni kezdett, és riportfilmet is készített Savile múltjáról. A program nem kerülhetett adásba, az ügyet azonban felkapta az ITV rivális kereskedelmi tévéadó.

Az ügybe belekeveredhet Mark Thompson egykori BBC-vezér is, aki hivatalosan november 12-én foglalná el a The New York Times elnök-vezérigazgatói székét. A lap „public editorja”, ombudsmanja azonban egy blogposztban már megkérdőjelezte Thompson alkalmasságát, és azt javasolja, hogy a lapnak a Savile-botrányról és Thompson felelősségéről sokkal „agresszívabban” kellene tudósítania.

Egyelőre elég ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, hogy mit is tudott Thompson a Savile-ről készült riportról és a műsorvezető állítólagos tetteiről. A volt BBC-vezér szerdán adott egy interjút a NYT-nak, amelyben elmondta, nem tett semmi olyat, ami miatt nem tölthetné be posztját. Thompson október 13-án nyilatkozott először az ügyről az újságnak. Akkor elmondta, hogy nem tudott a Newsnight vizsgálatáról, és nem volt ahhoz sem köze, hogy ne adják le a műsort, sőt panaszt sem hallott Savile-ről, amíg a BBC élén állt.

Londonban azonban a Times-nak szóvivőjén keresztül már azt mondta, tudta, hogy a hírmagazin készítői vizsgálódnak a műsorvezető után. Thompsont állítólag tavaly egy partin figyelmeztette az egyik újságíró a nyomozásra, és elmondta neki azt is, hogy aggódnia kellene a Newsnight miatt. Akkor állítólag még nem gyanította, hogy pontosan mi a probléma Savile-lel, ezt már csak az ITV műsorából tudta meg, de ekkor már lelépett a BBC éléről.

Szerdai, NYT-nak adott interjújában is már elismerte, tudott a hírmagazin vizsgálódásáról, de azt továbbra is tagadja, hogy tudott volna a pontos vádakról, vagy hogy köze lett volna a műsor letiltásához. Thompson elmondta, visszatér Londonba, ha őt is meg akarja hallgatni a parlament.

A New York Times Company szóvivője azt közölte, Thompson a tervezettnek megfelelően november 12-én elfoglalja a helyét. A NYT kommunikációért felelős alelnöke pedig kijelentette, a „public editor” egy független hang az újságnál, és nem szokásuk kommentálni a bejegyzéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.