A nép szavaz Berlusconi sorsáról

Bár az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt, most megvan az esélye annak, hogy eredményes legyen a referendum, amelyen a kormánytagok mentelmi joga az egyik fő kérdés.

Hétfő reggel ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek Olaszországban, hogy folytassák a vasárnap megkezdett referendumot.

A választópolgároknak négy kérdésre kell igennel vagy nemmel szavazniuk. A vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthatnak véleményt.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a szavazópolgárok abszolút többségének kell leadnia a szavazatát, vagyis a szavazatok 50 százaléka plusz egy voks kell ahhoz, hogy eredményesnek nyilvánítsák a népszavazást. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt.

Most viszont megvan az esélye annak, hogy eredményes legyen a referendum, hiszen az első választási napon, amely reggel nyolctól este tízig tartott a választópolgárok 41,1 százaléka adta le a voksát. Az olasz választási szokások szerint hétfőn is lehet szavazni reggel nyolctól délután három óráig.

A népszavazáshoz szükséges ötszázezer aláírást a víz közvagyoni státusának fenntartását szorgalmazó civil mozgalom gyűjtötte össze, az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) párt támogatásával.

A Silvio Berlusconi kormányfő vezette politikai erők számára különösen az a kérdés lehet sorsdöntő, amely arról kérdezi meg a választásra jogosult olasz polgárokat, hogy a miniszterelnök hivatalos teendőinek ellátása "törvényes akadálya-e" annak, hogy bűnügyi tárgyaláson legyen jelen.

Berlusconi ellen jelenleg három eljárás is folyik, köztük a Rubygate néven ismertté vált botrány, amelynek keretében azzal gyanúsítják a kormányfőt, hogy szexuális viszonyt létesített egy kiskorú lánnyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.