A nép kezére adnák a román elnököt

Második alkalommal kell majd szembenéznie a menesztés veszélyével Traian Basescunak: az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) arra készül, hogy az elnök „alkotmányellenes kijelentései” miatt felfüggesztési kérelmet nyújtson be a parlamentben.

A felfüggesztési kérelmet várhatóan egy héten belül elkészítik és a frakciók elé terjesztik, jóváhagyása után pedig benyújtják a parlament vezetőségének – írja az Új Magyar Szó.

Az ellenzék kifogásolja, hogy az államfő alkotmányellenesen, szinte teljhatalommal vezeti az országot: „Romániában olyan alkotmányellenes dolgok történtek, amelyek súlyosan kikezdték az ország jogállami mivoltát. A politikai akarat gyakorlatilag egyetlen ember kezében összpontosul. Ez az ember parancsol a kormánynak, törvényt és etikát megszegve állított fel egy hamis parlamenti többséget, és már látszólagosan sem akarja tiszteletben tartani az igazságszolgáltatás függetlenségét” – fogalmazott a USL-koalíciót alkotó egyik alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Crin Antonescu.

Az államfő felfüggesztéséről a parlament dönt, népszavazást viszont csak akkor írnak ki, ha az alkotmánybíróság nem talál kivetnivalót a törvényhozás határozatában. Az ellenzék jelenleg 212 honatyával rendelkezik a parlament két házában, ezért a felfüggesztéshez szükséges 236 voksot csak kormánypárti képviselők és szenátorok átcsábításával tudná összegyűjteni.

A bukaresti magyar napilap szerint erre kevés esély mutatkozik, ugyanis a kabinetet támogató alakulatok vezető politikusai leszögezték: kiállnak Traian Basescu mellett. Emil Boc miniszterelnök, az államfő legfőbb szövetségesének számító Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke felelőtlennek és esélytelennek nevezte az USL tervét. Boc önbizalmát növelhette, hogy Kelemen Hunor és Markó Béla, az RMDSZ jelenlegi és volt elnöke is leszögezte, hogy „egyértelmű az ügy, hiszen szövetségben vagyunk az államfő pártjával.”

Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök hétfőn azt mondta, hogy lemond tisztségéről, ha a felfüggesztési kérelem esetleges parlamenti jóváhagyását nem erősíti meg a lakossági referendum. A politikus számára növeli a kezdeményezés tétjét, hogy Basescu felfüggesztése esetében az államfői tisztséget ideiglenesen az a Mircea Geoana venné át, akit Ponta meg szeretne fosztani szenátusi elnöki posztjától.

Basescu felfüggesztésével 2007-ben már próbálkozott az ellenzék. A törvényhozás akkor megszavazta a javaslatot, de az államfő menesztésére kiírt népszavazáson a szavazópolgárok urnákhoz járuló 44,45 százalékának háromnegyede (74,48 százalék) elutasította az elnök leváltását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.