A németektől venne használt vadászgépet Bulgária

Eurofighterekről tárgyal január végén a bolgár miniszterelnök Berlinben, de rajta kívül a románok és a horvátok is érdeklődnek. Egy új gép ára 60-80 millió euró között van, a gépeket gyártó cég pedig 2017-ig biztosan el van látva munkával.

Használt német Eurofighter vadászgépeket vásárolna több kelet-közép-európai ország, írja a Financial Times Deutschland.

A lap szerint elsősorban Szlovákia, Románia, Horvátország, Csehország és Bulgária érdeklődik a német–olasz–brit–spanyol összefogásban készült gépek iránt – bár ezek az országok idáig inkább amerikai gyártóktól és a washingtoni kormánytól vásároltak, általában használt vadászgépeket. Bulgária valószínűleg nyolc darab használt Eurofightert vásárolna a németektől, erről pedig Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök január végi berlini látogatásán is beszélnek majd.

Egy Eurofighter ára a felszereltségtől, illetve a kapcsolódó szolgáltatási csomag tartalmától függően – pilóták kiképzése, alkatrészek – 60 és 80 millió euró között mozog. Az Eurofightereket gyártó vállalat többségi tulajdonosa az Airbusokat is gyártó EADS nyugat-európai légi-, hadi- és űripari cég. A jelenlegi vadászgéprendelések alapján 2017-ig biztosan lesz munkája a cégnek, jövendő ügyfeleik között pedig hamarosan Indiát is számon tartják, az ország vezetése ugyanis 10 milliárd dollárért akar vadászgépeket vásárolni. Újdelhi azonban még nem döntött arról, hogy az Eurofightert választja-e, vagy inkább a vállalkozásból kiszálló franciák saját fejlesztésű gépeit, a Rafale-okat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.