A németek betiltanák a burkát

A német társadalomban széles körű támogatásra talál a hesseni belügyminiszternek az a rendelete, amely megtiltotta, hogy a tartomány alkalmazásában álló közalkalmazottak burkában jelenjenek meg a munkahelyükön.

A Berliner Zeitung által hétfőn ismertetett felmérés tanúsága szerint a megkérdezett németek háromnegyede elutasítja, hogy polgármesteri hivatalban dolgozó nő egész testet eltakaró köntösben (burka vagy nikáb) fogadja az ügyfeleket. A felmérésbe bevont személyek húsz százaléka nem helyesli a burkaviselés betiltását, míg hat százalék nem nyilvánított véleményt.

A burka a muzulmán vallású nők egy részének kedvelt viselete: a fejtetőtől a lábfejig eltakarja az egész testet. Csupán a szemek előtt van egy ritka szövésű anyaggal takart nyílás, amelyen keresztül viselője láthatja a környezetét.

A hesseni belügyminiszter február elején kiadott rendelete nyomán Alsó-Szászország belügyminisztere is fontolóra vette, hogy megtiltja burka viselését tartományi közalkalmazottaknak. Serkan Tören, a liberális FDP török születésű Bundestag-képviselője pedig azt javasolta, hogy minden szövetségi hatóság dolgozóira, illetve a középületekre is terjesszék ki a burkaviselés tilalmát.

Fejkendős lányok Berlinben. A megkérdezettek többsége nem lát takargatnivalót
Girls with a headscarves walk past a sex shop in Berlin in this July 12, 2007 file photo. A German court August 14, 2007, upheld a ban on female teachers wearing headscarves in schools in the state of North Rhine-Westphalia, where almost a third of the country's Muslims liveSeven of Germany's 16 states have banned teachers from wearing Islamic headscarves, rules which Muslim groups say discriminate against them. TO ACCOMPANY STORY GERMANY-MUSLIMS/HEADSCARF REUTERS/Hannibal Hanschke/Files (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.