A német szociáldemokraták elfogadták a koalíciós szerződést

A tagok háromnegyede adta áldását az Angela Merkel kancellár kereszténydemokratáival kötendő frigyre.

Németországban a Szociáldemokrata Párt (SPD) elfogadta a kereszténydemokratákkal kötendő koalíciós szerződést, ami az utolsó próba volt azelőtt, hogy december 17-én megalakuljon az új, ismét  Angela Merkel kancellár vezette berlini kormány. Az SPD belső zavazásának szombaton Berlinben közölt végeredménye szerint a tagok 75,96 százaléka igennel szavazott arra a kérdésre, hogy véglegesítsék-e a koalíciós szerződést. A szavazáson a csaknem 475 ezer SPD-tag 77,8 százaléka vett részt. Azok közül, akik érvényes voksot adtak le, 256 643-an szavaztak igennel. Merkelt várhatóan kedden választja meg kancellárnak a Bundestag, a törvényhozás alsóháza.

A szavazást hatalmas belső offenzíva előzte meg. A fiatal párttagokat a vezetés az utolsó pillanatig emailekkel bombázta arról, hogy szavazzanak a nagykoalíció mellett. Az SPD ifjúsága ugyanis nemigen rajong a nagykoalícióért: ez szerintük – és a szakértők egy része szerint – kisebbfajta politikai öngyilkossággal ér fel, vagyis azzal fog járni, hogy a baloldali párt a CDU mellett egyszerűen beleszürkül a kisebbségi partner szerepébe, és jelentősen veszít társadalmi támogatottságából.

Bár ez reális veszély amellett a Merkel mellett, akit a CDU-nak sikerül pártok feletti politikusként beállítania, az aggályoktól és az emailektől függetlenül az SPD előre biztosra vette a győzelmet, ezt tanúsítja legalábbis, hogy pénteken a párt már bőkezűen szivárogtatta az információkat a nagykoalíciós osztozkodásról. Eszerint a szociáldemokratákat hat miniszteri poszt várja az új kormányban: Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter lesz – ahogy a 2005 és 2009 közötti nagykoalícióban is –, Andrea Nahles SPD-főtitkár a munkaügyi, Manuela Schwesig a családügyi tárcát kapja, az igazságügyi miniszter bársonyszékét Heiko Maas saar-vidéki tartományi miniszterelnök foglalja el, az észak-rajna-vesztfáliai pártkincstárnok, Barbara Hendricks pedig környezetvédelmi miniszter lesz. De az új nagykoalíció szakít is a hagyományokkal: ahelyett, hogy Sigmar Gabriel SPD-elnök a külügyminisztérium élére állna – ez eddig hagyományos a kisebbségi partnerek fájdalomdíja volt a választási vereségért – megkapja azt a „szupertárcát”, amelyet a gazdasági és az energiaügyi minisztérium összevonásával hoznak létre.

Ami a CDU-t illeti, úgy tudni, hogy valaha legidősebb szövetségi tárcavezetőként a 71 éves Wolfgang Schäuble marad pénzügyminisztérium élén, és megőrzi a tisztségét Thomas de Maiziére, a védelmi tárca vezetője is. Ursula von der Leyen vált, a munkaügyi miniszter az egészségügyi tárcához igazol át, aki pedig távozik, az Ronald Pofalla, Merkel kabinetfőnöke lesz: ő többé nem vállal szerepet a kormányban.

A 150 éves SPD-nél először tartottak pártszavazást. A tagok levélben szavazhattak, a szavazólapot és a válaszborítékot december elején kézbesítették. A beérkezett szavazatokat szombat hajnalban kezdték összeszámolni Berlinben 400 önkéntes részvételével. A párt óránként 20 ezer boríték felbontására képes levélbontó gépeket is vásárolt, hogy minél gyorsabban végezzenek a munkával.

A szavazás a párton belüli demokrácia ünnepe volt, és megmutatta, hogy az SPD a legnyitottabb, a tagságot a döntésekbe leginkább bevonó párt - emelte ki Gabriel, az SPD elnöke az eredményt ismertető berlini tájékoztatón, hozzátéve, hogy az SPD a pártszavazással példát mutatott a német politika többi szereplőjének. Merkel CDU-elnökként gratulált Gabrielnek az eredményhez és a nagy részvételi arányhoz  - közölte Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. „Örülünk, hogy hamarosan elkezdődhet a közös kormányzati munka" - tette hozzá, kiemelve, hogy a koalíciós szerződés jó alapozást ad az együttműködéshez, amelynek az a célja, hogy Németország továbbra is sikeres legyen, és a ciklus végén elmondhassák, hogy „a németek jobban élnek, mint négy éve”.

Sigmar Gíabriel SPD-elnök, Angela Merkel kancellár és a CDU testvérpártjának, a CSU-nak az elnöke Horst Seehofer a nagykoalíciós szerződés novemberi bemutatóján. Az SPD mindent megkapott, amit kért
Party leaders German Chancellor Angela Merkel (C) of the Christian Democratic Union (CDU), Horst Seehofer (R) of the Christian Social Union (CSU) and Sigmar Gabriel of the Social Democratic Party (SPD) hold signed copies of a preliminary agreement, which has still to be approved by the members of the SPD, in the Bundestag in Berlin, November 27, 2013. Chancellor Angela Merkel's conservatives and the centre-left Social Democrats (SPD) clinched a coalition deal early on Wednesday that puts Germany on track to have a new government in place by Christmas. The agreement was struck roughly two months after Merkel was the clear winner in national elections but fell short of a parliamentary majority, forcing her into talks with the arch-rival SPD, with whom she ruled in an awkward "grand coalition" during her first term as Chancellor from 2005-2009. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.