A német parlamentben is a magyar alaptörvényről beszéltek

A két éven belüli negyedik alkotmánymódosítás károsítja a magyar jogállamot és demokráciát. Az alkotmánybíróságot megfosztották hatalmától, bírákat bocsátottak el tömegesen, és mindezt ostoba nacionalizmus kíséri – mondta ma a német parlamentben Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter.

A magyar alkotmánymódosítás is téma volt ma a német parlament alsóházában. A szociáldemokraták nevében nem kisebb név, mint a volt külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier szólalt fel, utalva arra, hogy Németország sokat köszönhet Magyarországnak, éppen ezért nem hagyhatja szó nélkül az aktuális fejleményeket.

A két éven belüli negyedik alkotmánymódosítás károsítja a magyar jogállamot és demokráciát. Az alkotmánybíróságot megfosztották hatalmától, bírákat bocsátottak el tömegesen, és mindezt ostoba nacionalizmus kíséri. Az idegenellenesség és a másként gondolkodók elleni támadások elfogadottá váltak, és az Európai Bizottság csak langyos szavakkal figyelmezteti Budapestet.

A zöldek bírálták Angela Merkelt is, mondván, nem elég határozottan utasította helyre Orbánt, ellentétben a külügyminisztérium egyértelmű állásfoglalásával. Felmerül a kérdés, hogy miért volt olyan sürgős az alkotmánymódosítás, hogy még a Velencei Bizottsággal sem tudtak konzultálni. Ez jelzi a magyar politikai közélet stílusát is, hogy miként bánnak a magyar ellenzékkel és az európai partnerekkel – fogalmazott Manuel Sarrazin zöld képviselő, aki világos szavakat követelt saját kormányától is.

A kormányzat és a CDU/CSU nevében Gunther Krichbaum visszafogottságot kért, bár elismerte, ők is osztják az aggodalmakat. Nem lehet egyetlen országot sem a vádlottak padjára ültetni, arányosan kell reagálni a problémákra, és óvakodni kell a belügyekbe való beavatkozástól. A liberálisok részéről az hangzott el, hogy informális és hivatalos csatornákon is reagáltak, a kormány megfelelően és egyértelműen reagált, de óvakodni kell annak látszatától, hogy bárkit is ki szeretnének oktatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.