Irán akár egy hónap alatt fegyverminőségű uránt gyárthat

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások következő fordulója előtt is találkozik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Amano Jukija és az iráni külügyminiszter-helyettes, Abbasz Aragsi.

Aragsi, aki iráni részről vezeti a tárgyalásokat, és Amano Jukija hétfőn egyórás megbeszélést folytat majd a NAÜ bécsi központjában, tudósít a Reuters. Az ügynökség közleményében nem szerepeltek részletek az összejövetelről, a rövid idő alatt összeszervezett találkozó viszont annak a jele, hogy az iráni kormány valóban komoly hajlandóságot mutat a nukleáris kérdés rendezésére.

A tárgyalások november 7-8-án folytatódnak Genfben, ahol a NAÜ és Irán képviselői az iráni atomlétesítmények szünetelő vizsgálatáról beszélnek majd. A NAÜ szakértőinek az lenne a feladata, hogy megállapítsák, Irán valóban békés célokra akarja felhasználni a nukleáris fejlesztéseket, és nem atombombával kísérletezik.

Valószínűleg sem Amano, sem pedig Aragsi nem vesz majd részt a genfi találkozón, amely 2012 eleje óta a tizenkettedik lesz. Az ügynökség és Teherán már régóta nem tud megegyezni az iráni nukleáris létesítmények megtekintéséről, a mérsékelt Hasszan Róháni elnökké választása azonban újabb lehetőséget jelent az atomprogram rendezésére.

A pénteki izraeli lapok eközben azt írják, hogy Irán egy-másfél hónap alatt legyárthatja az első atombombájához elegendő mennyiségű, megfelelően magas szintre dúsított uránt. A washingtoni Institute for Science and International Security (ISIS) kutatóintézetre hivatkozó izraeli cikkek szerint ha Irán felhasználná erre a célra az összes, 20 százalékos szintre dúsított jelenlegi uránkészletét, akkor 1-1,6 hónap alatt képes lenne legyártani 25 kilogrammot a megfelelő szintre, "fegyverminőségre" dúsított uránból – s ez a mennyiség elegendő lenne egy atombombához.

Az atomfegyverhez ugyan 90 százalékos dúsítási szint szükséges, de szakértők szerint a jelenlegi 20 százalékos arányról a 90 százalék elérése már csak egy "rövid, technikai jellegű lépés". S noha a megfelelő mennyiségű, 90 százalékos dúsítási szintű urán felhalmozása után még időre van szükség magának az atombombának a létrehozásához, ezt a munkát már titkos helyszíneken, nehezen felderíthető, azaz ellenőrizhetetlen módon tudnák végrehajtani.

A csütörtökön kiadott amerikai jelentés szerint az Iszlám Köztársaság jelentősen lerövidítette az urándúsításhoz, s ezzel a nukleáris fegyver eléréséhez szükséges időt a Fordóban és Natanzban üzembe helyezett új centrifugákkal és a Natanzban beindított fejlett, IR-2 típusú gépekkel.

Irán ugyanakkor csütörtökön bejelentette, hogy beszüntette az urán 20 százalékosra dúsítását, és ezzel teljesítette a nyugati országok egyik fő követelését. Huszein Nagavi Hoszeini, a parlament nemzetbiztonsági tanácsának tagja azt mondta, hogy "Teherán leállította az urán 5 százalékosnál magasabb szintre dúsítását", és elegendő mennyiségű 20 százalékosra dúsított urán fűtőanyaga van ahhoz, hogy működjön az orvosi célokat szolgáló, izotópokat előállító teheráni kísérleti atomreaktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.