A NATO nem vizsgálja a belgrádi tévészékház 1999-es lebombázását

A NATO elutasítja, hogy az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet követelésére kivizsgálják a szerb rádió és televízió székháza ellen intézett tíz évvel ezelőtti bombatámadást. Az 1999. április 23-án végrehajtott légitámadásban – amelyet az AI háborús bűnnek tart – 16 ember vesztette életét.

A vizsgálat elutasításáról szóló bejelentést Ezt Carmen Romero, az észak-atlanti szervezet szóvivője ette be pénteken.

„A székház elleni támadást már akkor alaposan kivizsgálta a  hágai Nemzetközi Törvényszék a Szerbia elleni légi hadjárat átfogó vizsgálata keretében, és úgy találta, hogy nincs miért felelősségre  vonni a NATO-t, mivel a tévéadó a szerb katonai távközlési hálózat  szerves része volt, így hozzájárult ahhoz, hogy a belgrádi hatóságok irányítani tudják a koszovói lázadás leverését” - mondta a szóvivő.

A NATO-gépek 1999. április 23-án hajnalban mértek légi csapást a  város központjában lévő épületre, amelyben akkor is 24 órás, folyamatos munka folyt. A 16 ember halálát és ugyanennyi sebesülését  okozó támadást az észak-atlanti szövetség brüsszeli főparancsnoksága  akkor azzal indokolta, hogy a szerb rádió és televízió (RTS)  folyamatosan háborús propagandát folytatott, s ezzel egyik előidézőjévé vált a kilencvenes évek etnikai alapú balkáni  vérontásának.

Az AI csütörtökön Belgrádban közzétett nyilatkozatában „háborús  bűnnek” minősítette a polgári intézmény elleni szándékos támadást.  Arra is rámutatott, hogy a NATO - bár megtehette volna - nem  figyelmeztetett a készülő támadásra, holott főparancsnokságán nagyon  jól tudták, hogy a légi csapás idején sok civil lesz az épületben.
A bécsi székhelyű Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) is  felszólította a NATO-t szintén csütörtökön kiadott közleményében,  hogy tegyen lehetővé független vizsgálatot a "sajtóorgánum elleni példátlan támadás" ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.