A NATO-nak sem tetszik a hárommilliárdos balta

Nem lenne szabad egy bűncselekményt dicsőíteni – mondta Anders Fogh Rassmussen főtitkár csütörtökön Jerevánban, miután tárgyalt Szerzs Szargszján államfővel.

Aggályait hangoztatta csütörtökön a Magyarországon 2006-ban életfogytiglanra ítélt, a múlt héten azonban Azerbajdzsánnak átadott gyilkos, Ramil Safarov elnöki kegyelme miatt Anders Fogh Rassmussen. A NATO főtitkára csütörtökön Örményországban, Safarov áldozatának, Gurgen Margarjan hazájában tárgyalt Szerzs Szargszján államfővel. Mint elárulta, „mélyen aggasztja” Safarov szabadon engedése és az, hogy Azerbajdzsánban nemzeti hősként ünneplik a 35 éves férfit. „Egy bűncselekményt nem szabad dicsőíteni” – fogalmazott a NATO-főtitkár, aki szerint Ilham Aliyev azeri elnök kegyelme csak rombolja a bizalmat, és vajmi kevéssé járul hozza a béke légkörének megteremtéséhez. Rassmussen ez utóbbival nyilvánvalóan a hegyi-karabahi konfliktusra utalt. „Azerbajdzsán szégyenteljes akciója az egész Dél-Kaukázus békéjét veszélyezteti” – mondta a maga részéről Szargszján.

Safarov 2004-ben, a NATO egyik továbbképzési programja keretében érkezett Magyarországra angolt tanulni. Tizenöt társa között két, egyébként Amerikában élő örmény is volt. Ők állítólag folyamatosan zaklatták és ingerelték az azeri hadnagyot, többek között azzal, hogy „hülyék” a muzulmán nők, amiért még mindig rejtegetik az arcukat. Safarov végül besokallt: 2004. február 24. hajnalán baltával és késsel rátörte az ajtót Margarjanra: a baltával tizennyolcszor csapott le, majdnem elválasztva az örmény katonatiszt fejét a testétől, és ha ez nem lenne elég, a biztonság kedvéért kétszer meg is szúrta. Safarov később az inzultusokkal és gyerekkori emlékeivel magyarázta a brutális gyilkosságot: az azeri férfi családját örmény szeparatisták űzték el az Örményország és Hegyi-Karabah közötti földsávról az 1988–1994 közötti háború alatt, és két közeli hozzátartozójával végeztek is. Azerbajdzsánban Safarovot az elnöki kegyelem mellett őrnaggyá léptették elő, lakást kapott, és nyolc évre visszamenőleg a fizetését is. A közkeletű gyanú szerint az Orbán-kormány egy hárommilliárdos államkötvény-vásárlási ígéret fejében döntött Safarov átadása mellett.

Rassmussen csütörtöki jereváni megjegyzései előtt a NATO – Washingtontól és az Európai Uniótól eltérően – még nem hallatott magáról Safarov átadásával és elnöki kegyelmével kapcsolatban. Emiatt Jerevánban mintegy ezer ember tüntetett a NATO-főtitkár látogatása ellen. A politikus pénteken Azerbajdzsánba megy tovább.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.