A NATO-főtitkár is figyelmeztette az afgánokat

Ha Afganisztán nem írja alá a kétoldalú biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal, a NATO kénytelen lesz az év végéig minden katonáját és minden felszerelését kivonni az országból - jelentette ki szerdán Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek tanácskozása előtt.

A dán politikus kifejtette, hogy az afgán-amerikai kétoldalú megállapodás nélkül a NATO csapatok jogállását szabályozó egyezményt sem lehet megkötni, jogi háttér nélkül pedig az év végét követően nem indulhat el az új kiképző és tanácsadó küldetés, a NATO pedig teljesen le fog vonulni az afganisztáni hadszíntérről. „Nem szeretnénk, hogy ez bekövetkezzen, de ezek a tények, amelyeket a tervezésnél figyelembe kell vennünk" - jelentette ki Rasmussen. A főtitkár újságírói kérdésre kifejtette, hogy a NATO készen áll, hogy 2014 végét követően elindítsa Afganisztánban a kiképző és tanácsadó missziót, és ezt ma és holnap a miniszterek is meg fogják erősíteni, de ez a megfelelő jogi keret nélkül nem lesz lehetséges, ezért arra szólította fel Afganisztán vezetését, hogy írja alá a megállapodást Washingtonnal.

Rasmussen rámutatott, hogy minél később köttetik meg az egyezmény, annál nagyobb kihívást jelent a katonai misszió megtervezése és megvalósítása. - Sürget az idő, és úgy tűnik (Hamid) Karzai elnök nem áll készen, hogy aláírja a megállapodást - tette hozzá a dán politikus, aki közölte, a NATO arra is kész, hogy az afgán elnökválasztást követően az új államfővel tárgyaljon a kérdésről. „Azt szeretnénk, ha az év vége után is maradhatnánk, de ha a jogi keretek nem valósulnak meg, akkor mindent ki kell vonnunk (Afganisztánból)" - tette világossá a főtitkár.

Rasmussen Ukrajnát is említette, örömének adott hangot, hogy véget ért az erőszak, és, mint fogalmazott, a NATO tiszteletben tartja az ukrán nép szuverén döntését, és készen áll támogatni a demokratikus reformokat. Ukrajnát a NATO régi partnerének, az észak-atlanti szövetséget pedig Ukrajna őszinte barátjának nevezte. „Számunkra természetes, hogy tiszteletben tartjuk Ukrajna szuverenitását, területi egységét és integritását, és ezt az üzenetet szeretnénk eljuttatni mindenkinek, akit érint” - hangoztatta Rasmussen. „Ezt végső soron az ukránoknak kell eldönteniük" - válaszolta a főtitkár arra a kérdésre, hogy napirendre kerülhet-e ismét a hatalomváltást követően Ukrajna csatlakozása a NATO-hoz. A politikus emlékeztetett, hogy a NATO már döntött, Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a belépés mellett dönt, és teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. Rasmussen hozzátette ugyanakkor: úgy véli, hogy jelenleg nem ez a legégetőbb kérdés Ukrajnában, vannak ennél sürgetőbb megoldandó feladatok is.

A NATO védelmi miniszterei Afganisztán és Ukrajna mellett a szövetség képességeinek fejlesztéséről egyeztetnek szerdán és csütörtökön Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.