A Nagy Felvidéki Magyar Bukta

Megtörtént. Szombaton a felvidéki magyar azzal a tudattal nyálazhatta végig a szavazólapokat, hogy magyarként is végre több párt, több irányvonal közt választhat. Sokan mégis otthon maradtak.

A fegyver viszont visszafele sült el. Amit a demokrácia a választás lehetőségével adott, a másik oldalon a parlamenti küszöbbel kétszer is elvette. Mert ha egyszer nagyban játszuk a demokráciát, és komolyan vesszük a többpártrendszert, azt is figyelembe kell venni, hogy egy 10 százalékos kisebbség esetén a virtuális parlamenti küszöb nem öt százalék hanem 50 - írja a Komáromi Blog. Így eshetett meg, hogy az MKP szavazóinak, a felvidéki magyarok 40%-ának a véleménye a kukában landolt, a Híd listájáról pedig hét magyar képviselő jutott be. Az eddigi 20 helyett.

A Híd saját szempontjából nézve jó eredmény ért el. Bugár Béláék pártot akartak irányítani. Az MKP-ban kivették a kezükből a kormányt, a hátsó ülésen meg mégiscsak derogáló, Így alapítottak egy új pártot. A megyei választások megmutatták, hogy az akkor elkampányolt millióknál nagyságrendekkel több pénzt kell beleölni a pártba, és ezt most meg is tették.

Viszont hiába volt sikeres a Híd szereplése, a Nagy Felvidéki Magyar Rendszerváltás megbukott. Továbbra is egy magyar - saját bevallásuk szerint is szlovák-magyar - párt van a parlamentben, ráadásul képviseletünk gyengült, a magyar nemzetiségű honatyák aránya 13,3 százalékról 4,6 százalékra apadt. S ha valaki azt vetné közbe, hogy "a bekerült szlovákok ugyanúgy, vagy még jobban is tudják képviselni a magyar érdekeket!", attól kérdezném, hogy minek egyáltalán magyar képviselet, ha a mi problémáinkat megoldják a szlovákok is? Minek magyar iskolaigazgató, postás, vasutas?

Nagy hiba lenne viszont a buktát a Hídra kenni.

Az MKP hasalása nem volt véletlen, a vezérkar lemondása is jelzi, az elmúlt fél-egy év időszak hibáival ők is tisztában vannak. Nem sikerült megfiatalítani a pártot, a régiek bebetonozták magukat a lista elejére. A kampány - néhány üdítő kivételtől eltekintve, amelyek csak egy-egy réteget szólítottak meg - ízetlen és szagtalan volt, és ez még nem is jelentett volna problémát, de az már igen, hogy teljesen elhibázott volt. A Híd eredményén is látszik, a világos kormányváltási szándék sok szavazatot tarthatott volna meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.