Moszad: az iráni atombomba nem fenyegetné Izraelt

Tamir Pardo, a titkosszolgálat vezetője szerint Izraelben túl könnyelműen használják a létfenyegetettség fogalmát.

Egy atomfegyverrel rendelkező Irán nem feltétlenül fenyegeti Izrael létét - idézte az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetőjét a Háárec  izraeli napilap csütörtökön. Tamir Pardo kedden, mintegy 100 izraeli nagykövet előtt tartott beszédében mondta ezt.

Három nagykövet elmondása szerint Pardo azt állította, hogy Izrael különféle eszközökkel rendelkezik az iráni atomprogram ellen, és ezeket a jövőben is használni fogja. Ha Irán ennek ellenére nukleáris fegyverhez jut, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy el fogja pusztítani vele Izraelt. A Moszad-főnök szerint túl könnyelműen használják a létfenyegetettség fogalmát.

Pardo nem beszélt egy Irán elleni esetleges légicsapásról. Izraelben hetek óta élénk vita zajlik arról, hogy van-e létjogosultsága az iráni atomlétesítmények elleni katonai akciónak.

Pardo elődje, Meir Dagan szerint csak akkor kellene katonai eszközökhöz folyamodni, ha „már a húsba vág a torokhoz szorított kés”. Dagan Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter szemére vetette, hogy egy Irán elleni katonai akcióba akarják belerángatni Izraelt, ami katasztrofális következményekkel járna.

Netanjahu és Barak nagy híve egy Irán elleni megelőző csapásnak, ám ennek jogosultságáról egyelőre nem sikerült meggyőzniük a kormánytagok többségét. A kérdés az egyik fő neuralgikus pontja az amerikai-izraeli viszonynak is, az Obama-adminisztráció ugyanis diplomáciai eszközökkel szeretné megoldani az iráni atomproblémát. A Daily Beast honlap szerint Washington és Tel-Aviv most azokról a határvonalakról tárgyal, amelyeket ha Irán átlép, mindenféleképpen indul izraeli ellenakció.  Az Egyesült Államok láthatóan tart attól, hogy Izrael végül egyoldalú lépésre szánja el magát: Leon Panetta amerikai védelmi miniszter néhány hete egy politikai fórumon azt fejtegette, hogy bár atomhatalom Iránnál nagyobb veszély nem leselkedik a Közel-Keletre, egy megelőző csapás legfeljebb  egy-két évre vetné vissza a programot, Teherán térségbeli támogatottsága viszont jelentősen növekedne egy izraeli támadás után. Panetta beszéde miatt Michael Oren, Izrael washingtoni nagykövete hivatalosan tiltakozott a Fehér Háznál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.