A mosógépet is elperelték a bukott orosz milliomostól

A mosógépét is lefoglalták az egykori multimilliomos Viktor Baturinnak, aki 53 millió dollárral tartozik hitelezőinek. Az 54 éves üzletember lehet az első Oroszországban, aki magánszemélyként csődvédelem alá menekülhet, amennyiben a duma megszavazza a már előkészített törvényt. Ez jelenleg csak cégeknek ad erre lehetőséget.

A szebb napokat látott Baturin vesszőfutása négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor üzleti vitába keveredett húgával, Oroszország leggazdagabb asszonyával. Jelena Baturina - aki egyben a moszkvai polgármester, Jurij Luzskov felesége, számtalan fővárosi ingatlanfejlesztési tender győztese - akkor váratlanul bejelentette, hogy bátyja távozik közös cégük, az Inteko alelnöki posztjáról. A vállalat felosztása után a fivérnek az Inteko-Agro mezőgazdasági projektekkel foglalkozó leányvállalat fele jutott, valamint az a vállalkozás, amely a 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban folyó ingatlanfejlesztésekben érintett. Mindez azonban a töredéke volt a közös üzletnek, amelyet felosztva Baturina vagyonát több mint hárommilliárd dollárra becsülték, míg bátyjáét 0,1 milliárdra. Igaz, a krízis mélypontját jelentő tavalyi évben Baturina gazdagsága is harmadára csökkent, ám idén ismét kétmilliárdra becslik, ugyanakkor a fivér legfeljebb 70 millió dollárnyi vagyon felett rendelkezett az ellene kezdett eljárásig.

A Tvoj Gyeny bulvárlap értesülései szerint Baturin ingatlanaiból lakat alá került két moszkvai lakása, a főváros közelében fekvő villája, több vidéki háza, értékes autói, Napóleonról szóló, 19. századi könyvgyűjteménye és részvényei is.

A harmadik házasságában élő Baturinnak nem csak húgával, hitelezőivel, de második feleségével is meggyűlt a baja. Az ambiciózus Jana Rudkovszkaja - aki kezdetben férje anyagi támogatásával tekintélyes produceri karriert futott be, az Eurovíziós dalfesztivált 2008-ban Oroszország számára megnyerő Gyima Bilan menedzsereként - hangos és inkább a feleség mellett álló médiakampány kíséretében vált el két gyermekének apjától. (Az asszony később Jevgenyij Pljuscsenko felesége lett. A korcsolyafenomén Rudkovszkaja közbenjárására vállalt szerepet Bilan ominózus eurovíziós győzelmén, a színpadon korcsolyázva, és szintén felesége bírta rá, hogy sportolóként is visszatérjen: az olimpiai címvédő több év kihagyás után idén ezüstérmet szerzett Vancouverben.)

- Vigye Bilant, a milliók meg megmaradnak nekem - mondta indulatosan feleségéről három éve egy interjúban Baturin, nem sokkal azután, hogy 65 millió dollárért túladott egy Szocsiban fekvő szállodán. Akkor úgy tűnt ha milliárdos nem is lesz, gondtalan milliomosként semmi sem fenyegeti. A Tvoj Gyeny szerint azonban mára Baturin napi megélhetése is kérdésessé vált: lefoglalt számláján 13 ezer dollárt találtak a hatóságok. Ha külföldön van is spórolt pénze, egyelőre azzal sem élhet, miután az adósságai miatt folyó ügy miatt Baturin nem hagyhatja el Oroszország területét.

Viktor Baturin. A hölgyek mindent vittek
Viktor Baturin, the director of the Russian cultural foundation Dolgi nashi, at a news conference "Viktor Baturin: how legal are the former wife's actions? What effects can they have?"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.