Már amerikai zászlókat égetnek a Koránért

Egy-egy provokáció tulajdonképpeni célja, hogy elgondolkodtasson, megvilágosítson és felismerésre késztessen. Ebben az esetben viszont szó sincs erről - jelentette ki Kurt Westergaard, a Mohamed-karikatúrák szerzője. Barack Obama amerikai elnök arra kérte a Terry Jones floridai lelkészt, mondjon le koránégetési tervéről.

Bírálta az amerikai keresztény szekta által szombatra tervezett koránégetést a Mohamed-karikatúrája révén világszerte ismertté vált dán rajzoló.

Kurt Westergaard a berlini Die Weltnek adott csütörtöki interjúban nemmel felelt arra kérdésre, vajon helyesnek találja-e Terry Jones gainsville-i lelkész beharangozott akcióját. Egy-egy provokáció tulajdonképpeni célja, hogy elgondolkodtasson, megvilágosítson és felismerésre késztessen. Ebben az esetben viszont szó sincs erről - jelentette ki a 75 éves karikaturista.

A német lapnak arra panaszkodott, hogy az őt ért támadásokra mindig megpróbált párbeszéd kezdeményezésével reagálni - nem sok sikerrel. Egyszer például meghívta otthonába a dániai iszlám közösség elnökét, és tv-kamerák előtt beszélgetett vele. Az illető igen művelt, mérnök végzettségű férfi, Dániában nőtt fel, tökéletesen beszél dánul. Ám egyszer csak váratlanul azt követelte Westergaardtól, hogy kérjen bocsánatot. Azt feleltem, nem kérek bocsánatot a rajzomért". Erre roppant mérges lett, és azt mondta: ő tudja, hogy a Jyllands Posten (ahol Westergaard nevezetes Mohamed-karikatúrája megjelent) zsidó és amerikai körök ellenőrzése alatt áll, és ha nem uszít a muzulmánok ellen, akkor megszüntetik.

Westergaard szerint a dán szatíra senkit és semmit nem kímél: éppúgy céltáblájává válhat a királynő, mint a kormányfő, a pápa vagy maga Krisztus. Azzal, hogy a muzulmánokat is kifigurázza, azt fejezi ki, hogy őket is a dán társadalom egyenrangú szereplőinek tekinti. Azt akartam mondani a rajzzal, hogy komolyan veszünk benneteket, s ezért a szatíra eszközével is közeledünk hozzátok. Sajnos sok muzulmán ezt nem érti, vagy nem akarja megérteni. Nincs igazi érzékük a demokráciához és a szabadsághoz. A Yale vagy a Princeton egyetemen is ugyanezt a reagálást tapasztaltam muzulmán diákok részéről. Ugyanúgy gondolkodnak, mint Dánia konzervatív imámjai. A művelt diákok is egyre csak bocsánatkérést akartak hallani tőlem - mesélte a Die Weltnek a karikaturista.

Az újság csütörtökön arról is tudósított, hogy Terry Jones korábban hosszú ideig Kölnben tevékenykedett mint lelkipásztor. Ezt a lapnak megerősítette a Rajna menti város Keresztény Közössége, egyúttal élesen elítélve Jones szombatra tervezett koránégetését. Elhatároljuk magunkat ettől az akciótól, és semmi szín alatt nem kívánunk ezzel összefüggésbe kerülni - közölte Stephan Baar, a közösség alelnöke. Mint elmondta, a kölni közösség 2008-ban szakított Jonesszal, s azóta semmilyen kapcsolat nem áll fenn kettejük között. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön arra buzdította a szeptember 11-i koránégetésre készülő floridai lelkészt, hogy „hallgasson a jó angyalokra”, és mondja le a tervezett akcióját. Obama az ABC televízió Good Morning America című reggeli műsorában reményét fejezte ki, hogy Terry Jones gainesville-i tiszteletes végül hallgat majd azokra az emberekre, akik azt kérik tőle, hogy mondjon le a koránégetés tervéről.

 

Tiltakozik a muzulmán világ

Ezzel párhuzamosan szerte Ázsiában tovább terebélyesedik a felháborodás amiatt, a Korán példányainak tervezettt elégetésén. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő levélben szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy akadályozza meg Terry Jones floridai baptista lelkész tervének véghezvitelét. Az elnök szóvivője szerint a koránégetés nagyon heves indulatokat vált ki, mert vallások közötti konfliktust szít. Yudhoyono azt írta Obamának, hogy az Egyesült Államok és Indonézia - a világ legnépesebb muzulmán országa - hidat épít a Nyugat és az iszlám világ között, s a koránégetés csapást mérne ezekre a törekvésekre - mondta a szóvivő.

A koránégetés elkerülésére kemény fellépést vár az amerikai hatóságoktól India is, ahol a világon a harmadik legnagyobb muzulmán közösség él. P. Csidambaram indiai belügyminiszter a kormányülés után kiadott kemény hangú nyilatkozatában elítélte e "szánalmas cselekedetet", amely kitervelői szerinte a vallási csoportok közötti harag és viszály kiéleződését akarják elérni. Csidambaram arra kérte az elektronikus és a nyomtatott médiát, hogy tartózkodjon a koránégetésről készülő felvételek közzétételétől.

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő ugyancsak elítélte a floridai lelkész tervét. Hivatala által kiadott közlemény arra figyelmeztet, hogy e "förtelmes" ötlet lángba boríthatja a muzulmán világot. A pakisztáni Multán városában közben mintegy 200 jogász és a civil társadalom számos képviselője tartott felvonulást, követelve Washingtontól a koránégetés megakadályozását. A tiltakozók elégettek egy amerikai zászlót. Egyik angol nyelvű plakátjukon az az üzenet állt, hogy amennyiben Floridában elégetik a Koránt, az az Egyesült Államok megsemmisítésének kezdetét fogja jelenteni.

Figyelmeztető felhívást adtak ki amerikai követségek

A tervezett koránégetés miatt több amerikai nagykövetség óvatosságra intő felhívást adott ki - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően felszólította az irányítása alá tartozó nagykövetségeket, mérlegeljék, hogy milyen veszélyt jelenthet a számukra a floridai Gainesville-ben szeptember 11-re tervezett nyilvános koránégetés.

Philip Crowley külügyi szóvivő szerdán az Obama-kormányzat aggodalmát fejezte ki azon amerikai katonák, diplomaták és utazó állampolgárok miatt, akik a hét végére tervezett koránégetés által kiváltandó "tragikus reakció" elszenvedői lehetnek.

 

 

Pakisztáni ügyvédek amerikai zászlót égetnek, a gainsville-i terv elleni tiltakozásul
Multán, 2010. szeptember 9. Pakisztáni ügyvédek amerikai zászlót égetnek, amint egy amerikai pap által tervezett koránégetés ellen tiltakoznak Multánban 2010. szeptember 9-én. Egy amerikai pünkösdi-karizmatikus gyülekezet vezetője arra készül, hogy nemzetközi koránégetési napot rendez az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások 9. évfordulóján. (MTI/EPA/EPA/M. K. Csaudhri)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.