A minőségellenőrző cég is felelős a rossz implantátumokért

Rossz minőségű szilikont használt, mégis kapott biztonsági tanúsítványt a francia gyártó, a PIP.

Kártérítésre kötelezte egy francia bíróság a TÜV Rheinland német műszaki vizsgáló és minősítő társaságot, amely minőségi bizonyítványt adott egy mellimplantátumokat gyártó francia cég, a PIP termékeinek. Az implantátumok rossz minőségű szilikonból készültek, és sok kilyukadt közülük.

Hat kereskedőcég és 1700 nő indított 50 millió eurós kártérítési pert A TÜV Rheinland ellen. Arra hivatkoztak, hogy csak a tüzetes vizsgálattal lehetett volna kiszűrni a minőségi problémákat. A minőségellenőrző társaság, amely Németországban már két pert megnyert, azonban megfellebbezi az ítéletet – adta hírül az esetről beszámoló BBC.

A TÜV Rheinland 17 éven át adott európai biztonsági tanúsítványt a PIP-nak, amely sokáig a világ egyik legnagyobb implantátumgyártója volt, termékeit így jó néhány államban, így Magyarországon is használták. Kiderült azonban, hogy a francia cég termékeinek háromnegyede rossz minőségű szilikonból készült, a cég alkalmazottait pedig arra utasították, hogy rejtsék el ezt az anyagot az ügyben vizsgálódó nyomozók elől. A PIP alapítója, Jean Claude Mas és négy vezetőtársa ezért csalás vádjával bíróság elé került. Perük még tart Marseille-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.