A miniszterelnök tényleg elvenné Tőkés állami kitüntetését

Már nem teljesülnek a jogi és az erkölcsi feltételei annak, hogy az európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend birtokosa legyen – áll a Mediafax hírügynökség szerint abban a levélben, amelyet Victor Ponta küldött Traian Basescu elnöknek. Az államfő válasza: visszavonásról nem lehet szó.

Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását sürgeti a román miniszterelnök. – Már nem teljesülnek a jogi és az erkölcsi feltételei annak, hogy az európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend birtokosa legyen – áll a Mediafax hírügynökség szerint abban a levélben, amelyet Victor Ponta küldött Traian Basescunak, megismételve gyakorlatilag a nyilvánosság előtt többször elhangzott érveit.

Az idézett forrás szerint a levélben a miniszterelnök emlékezteti az államfőt: Tőkés László a Bálványosi Szabadegyetemen kérte, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státuszt Erdély érdekében, ahogy ezt Ausztria tette Dél-Tirol esetében tette. Ezzel Ponta szerint Tőkés kiváltotta az egész román társadalom ellenreakcióját, ezért kéri az elnököt, hogy vegye fontolóra a kitüntetés visszavonási procedúrájának a megindítását.

A törvény szerint a kormányfő nem kezdeményezheti hivatalosan állami kitüntetések visszavonását. Csak az államfő hívhatja össze a héttagú tanácsot, amelynek feladata megítélni, hogy elkövetett-e a kitüntetett olyan cselekedetet, amely méltatlanná teszi az érdemrendre. Victor Ponta már korábban is jelezte: szívesen ellenjegyezné az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

Frunda György, a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa ellenzi a kitüntetés visszavonását annak ellenére, hogy a Tőkéssel általában nem ért egyet. Szerinte a kormányfő levele politikai válaszlépés az államfő korábbi, Magyarországot és Tőkést támadó nyilatkozataira. A maszol.ro portálnak Frunda  azt mondta, Ponta nem kérte ki a véleményét a kitüntetés visszavonásáról, bár más témákban az elmúlt napokban egyeztettek.

Tőkés 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért. – Amit 1989-ben tett, soha senki nem fogja tudni elvenni tőle – mondta erről korábban Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, aki butaságnak nevezte, hogy az elnöki hivatal megfossza Tőkést az állami kitüntetéstől.

Traian Basescu szóvivője révén válaszolt a miniszterelnök felvetésére. Közleményében emlékezteti a miniszterelnököt, hogy a hatályos jogszabályok értelmében nem kérheti a Tőkés Lászlónak adott érdemrend visszavonását. Az elnök szerint csakis a Románia Csillagával kitüntetett személyiségek jogosultak erre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.