A milliomosok kongresszusa

Az Egyesült Államok fennállása óta most először fordul elő, hogy a kongresszusi tagok több mint a fele milliomos - jelentette pénteken a Center for Responsive Politics (CRP) washingtoni kutatóintézet adataira hivatkozva.

Az amerikai szövetségi törvényhozás 534 tagja közül 2012-ben 268-an rendelkeztek egymillió dolláros vagy annál nagyobb magánvagyonnal. Egy évvel korábban ez "csak" 257 szenátorra és képviselőre, a kongresszus 48 százalékára volt igaz.

A CRP szerint a fejlemény vízválasztó jelentőségű egy olyan időszakban, amikor a kongresszus két háza olyan témákat vitat meg, mint a munkanélküli segély, az élelmiszer-utalványok, a minimálbér vagy az adórendszer átalakításának kérdése. Az intézet igazgatója, Sheila Krumholz rámutatott: az adatok azt tükrözik, hogy az amerikai választási rendszerben a jelölteknek egy pénzügyi szempontból életképes kampány folytatásához jelentős anyagi forrásokhoz kell tudniuk hozzáférniük, és a legeredményesebb adománygyűjtők éppen azok a politikusok, akik maguk is a tehetősek köreihez tartoznak.

A kongresszus leggazdagabb tagja a republikánus Darrell Issa képviselő, akinek a vagyona 464 millió dollár (több mint 130 milliárd forint) volt. Ez alapvetően a politikus autóriasztó-vállalkozásából származott. Republikánus egyébként a legszegényebb kongresszusi politikus is, mégpedig David Valadao képviselő, akinek 12 milli dolláros adóssága van, nagyrészt egy tejfarmra felvett hitelek miatt.

Egy átlagos amerikai képviselő vagyona 896 ezer dollár (csaknem 220 millió forint), egy szenátoré pedig 2,7 millió dollár (csaknem 600 millió forint) volt 2012-ben. A CPR által mért középértékeket tekintve az alsóházban a demokraták, a szenátusban pedig a republikánusok voltak gazdagabbak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.