A milliárdos pártalapító otthagyja a politikát

– Végül is nem vagyok Teréz anya! – így indokolta a 81 esztendős kanadai-osztrák milliárdos Frank Stronach, hogy miért vonul vissza a magánéletbe. Ami azt is jelenti, hogy Ausztriából visszamegy Kanadába.

Az amerikaias németet beszélő, a belpolitikát furcsa kijelentéseivel, türelmetlenségével, diktatórikus tv-szerepléseivel felkavaró milliárdos 2012 őszén robbant be az osztrák politikába. Team Stronach néven pártot alapított, elsősorban a tespedt osztrák üzleti világ megújítását tűzve zászlajára. Szokatlansága és a „politikai projektjére” elköltött harmincmillió eurója kezdetben meghökkentő sikereket produkált. A tavaly őszi parlamenti választások előtt a semmiből lett pártja három tartományban is bekerült a helyi kormányba, és a prognózisok szerint húszszázalékos országos siker elé nézett.

Csapatnak álcázott egyszemélyes show. Frank Stronach a nevét viselő politikai mozgalom zászlóbontó bécsi rendezvényén 2012-ben
Csapatnak álcázott egyszemélyes show. Frank Stronach a nevét viselő politikai mozgalom zászlóbontó bécsi rendezvényén újságírók kérdéseire válaszol

Stronach azonban saját fellépéseivel sokat rontott a róla kialakult képen, a halálbüntetés visszaállítását követelte, az eurót vissza akarta cserélni schillingre, az osztrák újságírókat tudatlannak, a kormányzati politikusokat élősködő funkcionáriusoknak nevezte. Dicsekedett a pénzével, a sikereivel, mindenkit letegezett, és mindig túl sokat beszélt. A Team Stronach így aztán csak 5,7 százaléknyi szavazattal jutott be a bécsi törvényhozásba, ahol az alapító és finanszírozó szerdán egy ötperces búcsúbeszéddel be is fejezte a képviselői pályafutását.

Elmondása szerint Stronach megelégelte a mindössze három megjelenésből álló szereplését a nemzetgyűlésben, elege lett abból is, hogy kanadai birtokáról, világhírű ménesét hátrahagyva hat hetenként Ausztriába repüljön, s nyugalmat teremtsen a belső ellentétektől szabdalt, zavaros ideológiát követő csapatának. Az 1950-es évek stájerországi szerelőjéből Kanadában a világ legnagyobb autóalkatrész-gyártó holdingja, a Magna International tulajdonosává emelkedett Stronach formálisan megmarad a párt élén, de a mandátumát átadja a burgenlandi szervezet elnökének. – Amíg a pártom az általam helyeselt irányvonalat képviseli, addig a hitelbe adott pénzemet sem kérem vissza – közölte a szokásos nyerseséggel a milliárdos, aki a jövőben három unokájának kívánja az idejét szentelni. És megaüzleteket intézni a tengerentúlon.

Elemzők azt találgatják, meddig marad életben a Stronachra épült párt, amelynek tagjai azért felhívhatják bálványukat Kanadában. – Azért túl gyakran ne telefonáljanak! – fejezte be parlamenti felszólalását a semmit meg nem bánó, kondícióját teniszezéssel és elektromos izomstimulálókkal fenntartó milliárdos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.