A milliárdos a belügyi tárcát is akarja

Csehországban előre hozott választáok is lehetnek abból, hogy Andrej Babis és pártja a pénzügyi mellett egy másik minisztériumot is akar.

Apró előrelépés történt a prágai kormánykoalíciós tárgyalásokon – tájékoztatott Bohuslav Sobotka. A cseh szocdemek (CSSD) elnöke bejelentette, hogy pártja jelöli az alsóház elnökét, a pénzügyminiszter pedig az ANO képviselője lesz. Az utóbbi párt elnöke, Andrej Babis viszont a Príma kereskedelmi televízió vasárnapi politikai vitaműsorában közölte, hogy a belügyi poszthoz is ragaszkodnak. Erre a tisztségre David Ondráckát, a Trancparency International jelenlegi csehországi igazgatóját szemelték ki, mert „nála jobban aligha tudja valaki, hogy miként lopnak nálunk, s milyen kivételeket tesz az állami számvevőszék (NKU)“ – szögezte le a szlovák származású milliárdos. Nyilvánvalóvá tette azt is, hogy ha követelésüket nem teljesítik, akkor ellenzékbe vonulnak. Értékelése alapján továbbra sincs elmozdulás a vitás kérdésekben, elsősorban az adópolitikában, valamint az egyházak kárpótlásáról rendelkező törvény módosításában sem.

Erre Sobotka sajtónyilatkozatban azt üzente neki, ha a két partner, valamint harmadik potenciális szövetégesük, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) nem tud kölcsönösen elfogadható kompromisszumra jutni, akkor tavasszal újabb előrehozott választások lesznek Csehországban. Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter, az ellenzékbe készülő TOP 09 első alelnöke a prágai köztévében (CT) úgy vélekedett, hogy a tárgyalófelek azért nem tudnak zöldágra vergődni, mert a választási kampányban egymást kizáró igéreteket tettek, s most képtelenek kijutni ebből a kelepcéből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.