A milíciák szombaton is zavarogtak Tripoliban

Összecsapott két rivális milícia szombaton Tripoliban egy nappal azután, hogy 43 ember meghalt egy miszrátai milícia és több száz tüntető összetűzésében.

Tazsura külvárosban a helyi milicisták összecsaptak a Miszrátából érkező fegyveresekkel szombaton. Pénteken legalább 43-an meghaltak, miután egy békés tüntetés véres konfliktussá fajult Tripoliban. Az 500 tüntető azt követelte egy miszrátai milícia főhadiszállása közelében, hogy a milícia hagyja el Tripolit. A fegyveresek rálőttek a demonstrálókra, akik közül páran felfegyverkezve később visszatértek. A hadsereg is beavatkozott, szombat hajnlaig tartott a zavargás. Azt egyelőre nem lehet megállapítani, hogy hányan estek áldozatul az első lövöldözésnek, és hányan haltak meg a későbbi összecsapásban.

Ali Zeidán miniszterelnök szombaton megerősítette, hogy Tazsura külvárosban harcok folynak. Figyelmeztetett, hogy egyik Tripolin kívüli milícia se lépjen be a város területére, a helyzet ugyanis nagyon könnyen tovább romolhat. Az AFP szerint Zeidán kijelentette azt is, hogy "a következő órák és napok döntő jelentőségűek lehetnek Líbia történelme és a forradalom sikerének szempontjából".

A BBC helyi tudósítója szerint Tazsura Tripoli kapuja, és az összecsapás a két milícia között akkor robbant ki, amikor egy miszrátai fegyveres csoport megpróbált a külvároson keresztül Tripoli központjába hatolni, hogy erősítést nyújtsanak a Tripoliban tartózkodó, megtámadott társaiknak.

A kormányhoz hű milíciák többb ellenőrző pontot is felállítottak a fővárosban, a feszültség ugyanis egyre érezhetőbb, ahogy a város a pénteki áldozatok temetésére készülődik. Zeidán azt mondta a pénteki eseményekről, hogy a tüntetés békés volt, vizont Gargúr negyedbe belépve a milicisták tűz alá vették a demonstrálókat. Az al-Ahrar tévé viszont megszólaltatta a miszrátai csoport vezérét, aki elmondta, hogy a tüntetők fel voltak fegyverkezve.

A milíciák Moammer Kadhafi hatalmának megdöntése idején verbuválódtak, több csoport azonban a mai napig nem tette le a fegyvert, és a kormány sem képes úrrá lennei rajtuk. Tavaly egy milícia heteken át vesztegzár alatt tartotta a külügyminisztérium, majd az igazságügyi minisztérium épületét, azoknak a tisztségviselőknek a távozását követelve, akik a Kadhafi-érából menekítették át magukat. Múlt hónapban pedig Zeidant rabolta el egy fegyveres csoport, akik azt kifogásolták, hogy a líbiai kormány tudott az amerikai kommandósok azon líbiai akciójáról, melynek során elfogták az al-Kaida terrorszervezet egyik vezérét. 

Eközben a líbiaiak egyre nagyobb része követeli, hogy a milíciák vagy hagyjanak fel a harcokkal vagy integrálódjanak a hadseregbe. Több fegyveres csatlakozott már a kormány biztonsági erőihez, ők fizetést is kapnak, sokan azonban továbbra is saját parancsnokuknak engedelmeskednek.

A tüntetők Tripoli elhagyására szólították fel a miszrátai milíciát
Protesters march during a demonstration calling on militiamen to leave, in Tripoli November 15, 2013. At least 10 people were wounded in Tripoli on Friday when militiamen opened fire on hundreds of protesters who had marched on their brigade headquarters to demand that they leave the Libyan capital, a Reuters witness said. Heavy smoke could be seen from the scene as Libyan police and armed local residents battled to control the militiamen in an area on the road to Tripoli's international airport. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.