A MILF-fel volt találkája a Fülöp-szigeteki elnöknek

Tokió egyik külvárosában találkozott Benigno Aquino a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal (MILF). Az eddigi tűzszünetek rövid életűnek bizonyultak, a mostani tárgyalásokat viszont a felek gyümölcsözőnek nevezték.

Benigno Aquino fülöp-szigeteki elnök Tokio egyik külvárosában találkozott a muzulmán felkelők vezetőjével. A döntő többségében katolikus dél-kelet ázsiai szigetország déli részén, Mindanaón a muzulmánok ugyan autonómia jogokat élveznek, ám évtizedek óta önállóságot követelnek, s ezt az igényüket fegyveres erővel is nyomatékosítják. Több mint százezren vesztették életüket a múlt század hetvenes-nyolcvanas évei óta. A manilai kormányzat 14 éve kezdett béketárgyalásokat a legerősebb muzulmán mozgalommal, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal (MILF), ám a különféle tűzszüneti megállapodások rendre rövid életűnek bizonyulnak. Az említett MILF mellett más kisebb szélsőséges csoportok is működnek a déli szigeteken, mint a hirhedt Abu Szajjaf, amely emberrablásokra, így külföldiek túszul ejtésére specializálódott.

A tavaly megválasztot Benigno Aquino most japán közvetítéssel első alkalommal tárgyalt Murad Ibrahimmmal, az MILF főparancsnokával, s mind az elnöki palota, mind a lázadók “gyümölcsözőnek” minősítették a találkozót.  A MILF közlése szerint “a kormány láthatóan törekszik a probléma megoldására”.  Előzetesen júniusban voltak megbeszélések a szomszédos muzulmán Malájföld közvetítésével. Aquiono elnöknek azért is fontos lenne valamiféle tartós megállapodás a több mint tízezer fős létszámúra becsült, kiképzőtáborokkal is rendelkező MILF vezetésével, mert akkor a biztonsági erők nagyobb részét tudnák összpontosítani mind a szélsőséges, feltételezhetően al-Kaida kapcsolatokkal rendelkező Abu Szajjaf ellen, mind pedig a Fülöp-szigeteken ugyancsak évtizedek óta fegyveres ellenállókként jelen lévő, leegyszerűsítéssel kommunistának bélyegzett Népi Felszabadító Hadsereggel (PLA).

A Fülöp-szigetek 95 milliós lakosságának kevesebb mint tíz százaléka muzulmán, akik döntően a déli Mindanao régiójában élnek. Súlyos összecsapások legutóbb azt követően robbantak ki, hogy a korábbi Gloria Macapagal Arroyo elnöksége idején, 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette a kormány és a MILF közötti előzetes békemegállapodást. Annak idején több mint félmillióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket a katonai akció miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.