A médiahatóság továbbra is aggasztó

A The New York Times amerikai napilap Párizsban megjelenő európai kiadása szerint a az Orbán Viktort bírálóknak nem lesz elég a médiatörvény módosítása, mert a magyar kormány nem akar a médiahatóságon változtatni.

Még nem világos, hogy a magyar médiatörvény módosításai elégségesek lesznek-e azon kritikák elhallgattatására, amelyek azzal vádolták meg Orbán Viktor kormányát, hogy szájkosarat próbál tenni a sajtóra - írta csütörtökön az International Herald Tribune (IHT) a témában született brüsszeli döntésről.

Az IHT, a The New York Times amerikai napilap Párizsban megjelenő európai kiadása szerint a kérdés azért nyitott, mert a kormány nem akar a médiahatóságon változtatni. Márpedig számos kifogás középpontjában éppen a médiahatóság állt, amiért tagjai valamennyien a kormányhoz közeli személyek és mert széles hatalmi jogkörökkel rendelkezik a média felett - emlékeztetett rá a lap.

Az IHT megemlíti, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatosan kirobbant vita miatt nehezen indult az Európai Unió soros magyar elnöksége, s a politikai elhajlások miatti szélesebb aggodalmakig vezetett Magyarországon, ahol Orbán bírálói azt állítják, hogy a miniszterelnök elsöprő választási győzelme óta nacionalizmust szít és konszolidálja hatalmát.

Az IHT hangsúlyozza, hogy az új médiatörvény kötelezte a sajtótermékek regisztrációját annál a médiahatóságnál, amelynek tagjait az a parlament nevezte ki, ahol Orbán Viktor kétharmados többséggel rendelkezik. A tartalmakat illetően pedig az emberi méltóság tiszteletben tartása is megkövetelt ezentúl és a szabálysértések büntethetők.

A lap kitért arra, hogy az Európai Bizottság vizsgálata után Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos szerdán üdvözölte, hogy a magyar hatóságok hajlandók a médiatörvényen annak érdekében módosítani, hogy az megfeleljen az uniós jognak, beleértve az alapjogi charta előírásait is. De mivel a médiaszabályozás elsősorban a nemzeti kormányok hatáskörébe tartozik, a bizottság - amely csak korlátozott hatalmi jogkörökkel bír ezek felett - elsősorban az EU-n belül a határokon átnyúló uniós szabályokat kívánta érvényesíteni - hívta fel a figyelmet a lap.

A szerző megítélése szerint míg a legtöbb módosítás technikai jellegű, a közösségek megsértésének tilalma - amely a megállapodás szerint kikerül a törvényből - már nagyobb hatással jár és az alapjogi chartát is érinti.

A módosítások az IHT szerint feltehetően elegendők lesznek a francia és a német kormány megnyugtatására, amelyek januárban nyíltan kifejezték nemtetszésüket.

A lap ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy viharos jelenetek zajlottak le az Európai Parlamentben, amikor Orbán Viktor a képviselők előtt védte a médiatörvényt. Claude Moraes, a szocialisták szóvivője szerdán elégedettségét fejezte ki a módosításokra vonatkozó megállapodást illetően, de azt is jelezte, hogy a parlamentnek vannak egyéb aggodalmai is, köztük az, hogy a médiahatóság egyelőre központi ellenőrzés alatt áll. A néppárti jobbközép frakció viszont teljesen elégedett a módosításokkal. Joseph Daul frakcióvezető közleményében azt húzta alá, hogy a kormány és az EU-bizottság megállapodása "ismételten igazolja, hogy a törvényt ért támadások sorozata elhamarkodott és megalapozatlan volt" - írta az IHT.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.