A mali beavatkozást követően biztonsági intézkedések Franciaországban

Francia gépek szombaton is támadtak iszlamista erőket Maliban, miközben több afrikai ország is ígérte, hogy mielőbb küld csapatokat az ENSZ felhatalmazása nyomán a szélsőségesek ellen.

Alassane Ouattara elefántcsontparti államfő, a nyugat-afrikai regionális csoport soros elnöke szerint a Nigéria, Niger, Szenegál és Togo által összeadott 3300 fős kontingens első egységei már hétfőn megérkezhetnek Maliba. Eredetileg csak szeptemberre tervezték az afrikai katonák bevetését Maliban az ország északi részét kezében tartó szélsőséges iszlamista erők ellen.

Az egykori francia gyarmat Maliban az utóbbi két évtizedben érvényesült a demokrácia, választásokkal, amelyek eredményeit tiszteletben tartották. Tavaly márciusban azonban katonai puccsra került sor, aminek következtében hatalmi űr alakult ki az ország északi részén. Ezt használták ki az iszlamista felkelők.

Dioncounda Traore ideiglenes elnök szerdán lett volna hivatalos Párizsba, ám a lázadók előretörése miatt lemondta az utat és pénteken rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter bejelentette, hogy a mali vezetés sürgős segélykérésére fogtak bele pénteken a katonai akcióba, miután az előretörő iszlamista fegyveresek Sevare városhoz érkeztek, amely stratégiai jelentőségű a mintegy 500 kilométerre lévő Bamako felé vezető út mentén. A felkelők előzőleg csütörtökön elfoglalták Konna városát. Le Drian megerősítette, hogy egy francia helikopterpilóta életét vesztette az ország központi részén, Mopti városnál iszlamisták lövéseitől. A miniszter szerint a mali hadsereget segítő francia katonák pénteken több terrorista egységet megsemmisítettek, és megállították előrenyomulásukat. Párizsi indoklás szerint a francia beavatkozás azért vált szükségessé, mert az al-Kaidához köthető iszlamisták az utóbbi napokban, hetekben jelentősen előrenyomultak északi állásaikból dél fel, így a főváros, Bamako felé.

Francois Hollande francia államfő szombaton védelmi tanácskozást tartott, majd kora este a televíziók által közvetített nyilatkozatában megismételte, hogy a katonai beavatkozásra Mali vezetésének kérésére került sor. Kifejezte „mély megrendülését és együttérzését" az elesett tiszt családjának. Az elnök egyben jelezte, hogy az esetleges retorziók miatt figyelmeztetik az Afrikában tartózkodó francia állampolgárokat, Maliban például mintegy hatezren tartózkodnak. Hollande közölte azt is, hogy biztonsági intézkedéseket rendeltek el Franciaországban is, megelőzendő iszlamista terrorakciókat. A BBC szerint jelenleg hét francia állampolgár van iszlamista fogságban szerte a kontinensen.

Párizs egyébként Afrika egy másik pontján, Szomáliában is katonai akciót hajtott végre egy 2009-ben fogságba esett ügynökük kiszabadítására. A túszszabadítási kísérlet nem járt sikerrel. Francia részről azt feltételezik, hogy a támadáskor az iszlamista terroristák végeztek Denis Allexszel. Ám az al-Sabaab milicistái azt állítják, hogy a túsz életben van, ugyanis nem ott tartották, ahol a franciák feltételezték. A  helikopteres támadásban több iszlamista fegyveres meghalt, ám a franciáknak is van veszteségük. Egy katonájuk meghalt, egy másikat meg nem találnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.