A magyaroknak nem kell szlovák szájkosár

Már az első napon több száz támogató által aláírt petícióval tiltakoznak szerzett jogaik megőrzéséért a szlovákiai magyarok. Többek között az ellen Pozsony a magyarlakta területeken nem hallható ultrarövidhullámra száműzte a nemzetiségi rádióadót. A révkomáromi egyetem a nemzetközi fórumokhoz fordul az anyanyelvi tankönyvek körüli szomorújáték miatt.

Aláírásgyűjtés indult kedden a szlovákiai magyarok szerzett jogainak megőrzése és a pozsonyi közrádió magyar adásának hallgathatósága érdekében. A kezdeményezők – többek között a Magyar Koalíció Pártja, a Szlovákiai Magyar Társadami és Közművelődési Szervezet (Csemadok), a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és több más civil szerveződés – követelik, hogy állítsák vissza a Pátria rádió magyar műsorának vételi lehetőségét Dél-Szlovákia valamennyi, magyarok lakta régióban.

A nemzetiségi adás februártól nem hallható középhullámon. Takarékossági okokra hivatkozva csupán ultrarövid hullámon és interneten sugároz. Az előbbi azonban Pozsonyban, valamint a Csallóközben és a Mátyusföldön nem fogható, holott éppen ezekben a térségekben él a legtöbb magyar északi szomszédunknál. A petíció kezdeményezői szorgalmazzák azt is, hogy ne tegyék kötelezővé a kétnyelvű sugárzást, hanem engedélyezzék a magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadók nyelvhasználatát. Követelik továbbá, hogy az oktatásügyi minisztérium tartsa tiszteletben a szabad tankönyvválasztás, a tankönyvekben pedig a földrajzi nevek 2006 előtti gyakorlatát, amikor a megnevezéseket a diákok anyanyelvén tüntették fel.

Ján Mikolaj szlovák nemzeti párti (SNS)  miniszter ezt ellenzi. Törölte továbbá a rendelhető kiadványok listájáról azokat a magyar tannyelvű gimnáziumokban használt és népszerű történelemkönyveket, amelyeknek a szerzői szlovákiai magyar szakemberek. A tárcavezető szerint ezekben az iskolákban is ugyanolyan – magyarra fordított - tankönyveket szabad csak használni, mint a hasonló szlovák intézményekben.

Simon Attila, a révkomáromi Selye János Egyetem oktatója, az érintett tankönyvek egyik szerzője közölte, hogy a tiltás miatt nemzetközi fórumokhoz fordul, mert a diszkriminatív rendelkezés következtében a nemzetiségi iskolák diákjai alig vagy semmit sem tanulhatnak nemzetük történelméről.

A petíciót már az első napon több százan írták alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.