A magyar kormány a nyugati média bűnbakja

A Washington Times cikke többször idézi Kovács Zoltán szavait, aki szerint Magyarország bűnbakká vált a nyugati médiában, és bármit csinálnak, csak kritizálják őket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői csak hisztériáznak az újonnan bevezetett magyar alkotmány miatt, hivatkozik a Washington Times cikke Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szavaira. A fideszes többség által elfogadott média-, igazságügyi, egyházügyi és jegybanktörvény olyan forró témákká váltak, hogy mára Magyarország a nyugati médiában a bűnbak szerepét tölti be. – Bűnbaknak lenni sosem jó, mert úgy látjuk, bármit csinálunk, kritizálnak minket – mondta Kovács.

A cikk megjegyzi, hogy az EU be akar fagyasztani 600 millió dollárnyi kohéziós támogatást, az új alkotmány bizonyos részeit pedig az Európai Unió Bírósága elé akarják citálni. Sokan pedig egészen odáig elmennek, hogy Magyarországot már orosz típusú demokráciának nevezik, ahol a politikai hatalom sokkal centralizáltabb, mint a nyugati demokráciákban. Heather A. Conley, a Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Központ európai programjának szakértője szerint az új törvényeket kritizálók alapvető problémája, hogy félő, Magyarországon visszafordul a kommunizmus bukása után megkezdődött demokratikus fejlődés. Conley szerint a módosításokat korrigálni kell, de ez csak a magyar kormányon múlik. Habár a szakértő megjegyzi, az EU és az USA többször is hangot adott aggodalmainak, és választ szeretnének Budapesttől.

A cikk megemlíti a Freedom House legújabb jelentését is, amely Magyarországot a szabad országok helyett a „részben szabad” kategóriába sorolta. Az EU pedig mindeközben vizsgálja, hogy az új törvények ütköznek-e az EU-s joggal, és megkérdőjelezték annak is a jogosságát, hogy a bírók nyugdíjkorhatárát 70-ről 62 éves korra csökkenteni.

Az új alkotmány még Washington figyelmét is felkeltette. A cikk megemlíti Hillary Clinton tavaly decemberi levelét, amelyben a külügyminiszter szerint aggodalomra ad okot, hogy a fideszes többségtől függ majd, mely egyházak fognak állami támogatást kapni. Kovács Zoltán még el is látogatott Washingtonba, hogy tisztázza a magyar kormányt a vádak alól, és felszólította a vezetőket, hogy vegyék észre: Magyarország egy elkötelezett EU-tag, de közben „segítség nélkül próbálja megoldani a problémáit.” A cikk idézi Kovács szavait a médiatörvénnyel kapcsolatban is. Az államtitkár szerint a törvény csak a vezetés hiányosságait akarta kiküszöbölni. – Amerikai szempontból nagyon könnyű azt mondani, hogy a médiatörvény valami ördögi dolog. Nem a szabadság korlátozásáról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy újragondoltuk a rosszul működő szabályozó szerveket – mondta Kovács, aki szerint hasonló a helyzet az új igazságügyi törvénnyel, és hozzátette, a bírók nyugdíjkorhatárát azért csökkentették, hogy leszámoljanak a még mindig a szocialista idők jegyeit hordozó nyugdíjrendszerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.