A magyar földvásárlással ironizálnak a románok

Nem kommentálja a román mezőgazdasági miniszter a hírt, miszerint a magyar állam erdélyi földvásárlásra készül Romániában.

Az ellenzéki Demokrata-liberális Párt egykori agrárminisztere szerint a titkosszolgálatok már évekkel korábban értesültek Budapest szándékáról, amelyet a mostani kormányhoz közelálló sajtó pusztán nevetségesnek tart.

„A magyarok a pénzt az asztalra téve akarják elvenni tőlünk Erdélyt” – kommentálta csütörtöki számában az Adevarul című bukaresti lap a magyar állam erdélyi földvásárlását. A bombasztikus cím ellenére a cikkből kiderül, hogy a román politikusok nem félnek Erdély felvásárlásától. Illetve egy részük mégis. Valeriu Tabara, a 2009–2012 között kormányzó Demokrata-liberális Párt (PDL) egykori mezőgazdasági minisztere az Evenimentul zilei napilapnak elmondta, hogy 2010-ben azért kezdeményezte a földpiac liberalizálásának elhalasztását, mert a titkosszolgálatok tájékoztatták a magyarok szándékairól.

A jobboldali ellenzékhez közelálló újságnak nyilatkozó politikus emlékeztetett: akkoriban Románia megszerezte Lengyelország, Magyarország és Csehország támogatását, valamint Németország elvi beleegyezését a földvásárlási moratórium meghosszabbításához, de Emil Boc kormányával ez a terv is megbukott. (A PDL 2012 májusában került ellenzékbe.) A lap szerint a román gazdálkodók attól tartanak, hogy a nagyobb vásárlóerővel rendelkező külföldiek „ráteszik a kezüket a legjobb földekre”, ezért „a mostani botrány Románia élelmezési biztonságáról szól”.

Azonban egy másik volt agrárminiszter, Stelia Fuia szerint a legjobb román földek máris idegen kézbe kerültek. Tudomása szerint külföldi tőkéjű román cégek jórészt felvásárolták a tagosított, 100–200 hektáros területeket, ráadásul ott, ahol a talaj a legtermékenyebb: a Román Alföldön, az ország déli részén és a Bánságban. Temesvár környékét közel két évtizede valósággal elözönlötték az olasz befektetők. Dél-Romániában főleg arabok, dánok, britek és németek vásároltak földet – részletezte a PDL-s politikus a Romania libera című lapnak adott korábbi nyilatkozatában.

Leonard Orban volt európai biztos, Románia egykori csatlakozási főtárgyalója a jobboldali politikusokkal ellentétben nem lát semmiféle problémát a külföldiek földvásárlásában, épp ellenkezőleg. „Annak, hogy az agrárágazat nem fejlődött megfelelőképpen, az egyik oka éppen a földvásárlás korlátozása volt. A liberalizálás csak jót hozhat a román mezőgazdaságnak” – vélekedett Orban az Adevarul idézett cikke szerint, arra utalva, hogy a termőterületek mintegy hatoda parlagon hever. (Románia mezőgazdasági területe 14,5 millió hektár, ebből mintegy kétmillió hektár megműveletlen.)

A miniszterelnök televíziójának tartott RomaniaTV szerda esti műsorában nevetségesnek minősítette a magyar földvásárlással kapcsolatos félelmeket. „Erdély fölvásárlásához durván 400 milliárd euróra volna szükség. Ha a magyaroknak volna 400 milliárdjuk, nem vásárolnának jobb helyen földet? Miért éppen olyan területeket vennének meg, amelyen nyüzsögnek a románok? – fejtegette a műsorvezető.

Az erdélyi földvásárlásról Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági attaséja beszélt egy lapinterjúban, amelyet a Külügyminisztérium utólag tagadni próbált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.