A magyar földekről kérdezett az osztrák miniszter

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándornak írt levelében kifogásolta, hogy jövő május 1-től érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga. A kérdésben a miniszter egyeztetést kezdeményezett magyar kollégájával.

A levélről, illetve a tárgyalás kezdeményezéséről reggeli műsorában számolt be az Ö1 közszolgálati televízió. A magyar rendelkezés a beszámoló szerint olyan osztrák parasztokat is érint, akik Rupprechter szerint minden szabályt betartva előre fizettek.

Az osztrák miniszter sürgette Fazekas Sándort, lépjen fel azért, hogy a Magyarországon jogszerűen tevékenykedő osztrákok magyar társaikhoz hasonló körülmények között dolgozhassanak. Európai jogi alapelv a diszkriminációmentes eljárás - idézi az Ö1 a miniszter levelét.

Rupprechter találkozót javasolt a vidékfejlesztési miniszternek, hogy közös megoldást találjanak. A csatorna szerint az is szerepel a levélben, hogy az osztrák miniszter szükség esetén az európai testületeket is bevonná az ügybe, amelyhez Werner Faymann szövetségi kancellár és Sebastian Kurz külügyminiszter támogatását is kérte.

Jelenleg mintegy 200 osztrák gazdálkodik magyar földeken, de hogy közülük hányat érint az új szabály, az még kiderítésre vár - írta az APA osztrák hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.