A maffia is készül a l'aquilai építkezésre

“Olasz csoda: hat hónapja sátorban élünk!” – szóltak a városvédő Szent V. Celesztin búcsúján a földrengésben összedőlt l’Aquila lakosainak transzparensei, miközben a Berlusconi-kormány fedelet ígért az 52 ezer otthon nélkülinek. Az építkezésre a maffia is készül.

„Nem tudom, mi a rosszabb: az eddigi forróság vagy a közeledô tél” – mondta lapunknak Pina, aki l’Aquila lakatlan és fegyveresekkel ôrzött központjában a gazda nélkül maradt háziállatokkal törôdik. „A macskáknak elôbb lesz otthona mint nekünk!” – jegyezte meg a tűzoltó Angelo, aki az abruzzóiak többségével együtt nem hisz abban, hogy a Róma által elindított építkezés megoldást hoz. Karácsonyig havonta 15 ezer embernek akarnak lakást adni a l’Aquila melletti, egyelôre névtelen új városban. 19 modern, környezetvédô és földrengésbiztos lakóparkban, és a szerencsésebbek a júliusi G8-as csúcs bútorait is megkapják.

A Barack Obama által használt ágy helyett azonban a l’aquilaiak garanciát akarnak arra, hogy az olasz építésztársadalomtól összecsapott gettónak tartott lakótelep csak ideiglenes otthon lesz, és eredeti ingatlanjukat is helyreállítják majd, vagy megkapják az értékét. Korábbi munkahelyükkel  - és életükkel együtt.

A mûemlék épületekre viszont jelenleg nincsen se pénz, se közeli terv. A dóm restaurálását Washington finanszírozza, Silvio Berlusconi örül, ha Karácsonyra az április 6-a óta sátrakban, szállodában és rokonoknál meghúzódó több mint 50 ezer ember feje fölé tetőt tud emelni. „Sose látott építkezés lesz!” – hangoztatta, de szavait l’Aquilában már nem veszik komolyan. A földrengést követô hetekben Itália az éjjel-nappal Abruzzóban jelen levô kormányfőt dicsérte, a G8-csúcs ideköltöztetése pedig a külföldi szolidaritás felkeltését szolgálta, de azt az ígéretét már nem tartotta be, hogy az augusztust l’Aquilában tölti.

„Tényleg csoda kell!” – mondta a polgármester Massimo Cialente, aki a l’aquilaikkal sírva vitte körmenetben a földrengésben sértetlen Szent V. Celesztin ereklyéjét.

Úgy tûnik, egyedül a város feltámasztásában résztvevô vállalkozások elégedettek. A közbeszerzési pályázaton feltétel volt, hogy a cégek abruzzóiak legyenek, maffia mentességi átvilágítással. 300 vállalkozást ellenőriz az erre kinevezett öt fős ügyészcsoport. „Akkor, miért  van közöttük a Cosa Nostrával kapcsolatba hozott szicíliai építkezô?”- kérdezte parlamenti interpellációval az ellenzék.

L’Aquilában egyedül az amerikai színész George Clooneynak hisznek: azt ígérte, ősszel Abruzzóban forgatja új filmjét.

Munkások javítgatnak egy megrongálódott épületet L'Aquilában
Workers reinforce an earthquake-damaged house with timbers in the village of Onna on the outskirts of L'Aquila June 24, 2009. Earthquake survivors in central Italy's L'Aquila hope that hosting next week's G8 summit will bring aid to rebuild their homes from the rubble, providing a grim metaphor for the task world leaders face on the economy. Picture taken June 24, 2009. REUTERS/Chris Helgren (ITALY POLITICS DISASTER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.