A MÁÉRT és a „konferencia szintű" álmok

A nemzetpolitikai kérdések összehangolását, az erdélyi autonómia, a státustörvény és a határon túliak oktatás-nevelési támogatását tartják fontos kérdéseknek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pénteki budapesti ülésén részt vevő három romániai magyar szervezet vezető politikusai a Szabadság című kolozsvári napilap honlapján megjelent nyilatkozataikban.

A hatéves szünet után pénteken ülésező a Magyar Állandó Értekezleten (Máért)Romániából három szervezet, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Pártot (MPP), és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői vesznek részt. A kolozsvári napilap három politikust, Takács Csabát, az RMDSZ ügyvezető elnökét, Toró T. Tibort, az EMNT ügyvezető elnökét és Szász Jenőt, az MPP elnökét kérdezte arról, hogy mit várnak az üléstől.

Takács Csaba a Máért rendkívüli fontosságára hívta fel a figyelmet és azt várja el, hogy a Máért összehangoljon olyan nemzetpolitikai lépéseket, amelyek kizárólagosan a magyar kormány és törvényhozás szintjén oldhatók meg. A politikus közös érdeknek tartja, hogy a határon túli szervezetek megerősödjenek, nőjön a befolyásuk azon országokban, ahol képviselik a helyi magyar közösségeket. Amennyiben ugyanis a kisebbségi szervezetek országaikban a többségi politikával szemben nem tudják érvényesíteni programjaikat, akkor a nemzetpolitikai célkitűzéseik "konferencia szintű álmodozások maradnak".

Toró T. Tibor az autonómia kérdését emelte ki a MÁÉRT ülése kapcsán a Szabadságnak nyilatkozva. Ugyanakkor azt várja el az EMNT, hogy a határokon átnyúló nemzetegyesítés programjának konkrét gyakorlati lépéseit egységes nemzetstratégiába illesszék be. Szerinte szükséges, hogy a Máért visszavegye azt a vezető szerepet a nemzetpolitikában, amelyet az utóbbi években a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma töltött be kisebb-nagyobb sikerrel.

Szász Jenő a határon túli gyermekek után juttatandó oktatási-nevelési támogatás visszaállításáért és a határon túli magyaroknak kedvezményeket nyújtó státustörvény, másként kedvezménytörvény kapcsán kíván felszólalni a Máért pénteki tanácskozásán. Az MPP elnöke szerint az egységes nemzet fogalmának visszaállítása mellett fontos, hogy a státustörvény a teljes magyar-magyar kapcsolatrendszer törvénye legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.