A liechtensteini herceg leváltja az engedetlen népet

Legalizálják-e az abortuszt a terhesség első 12 hetében, illetve ha a gyermek súlyosan fogyatékos: erről szavaznak jövő héten Liechtenstein polgárai. A kérdés, hogy minek? Az európai miniállam uralkodója, a herceg ugyanis már eldöntötte a kérdést.

Alois herceg – aki a 35 ezer lakos uralkodója – már előre jelezte, hogy megvétózza az abortusz legalizálását, ha az alattvalók így szavaznak.  A herceg nem rejti véka alá, hogy apja szigorú katolikus nézeteit vallja, és nem támogatja a terhesség-megszakítás legalizálását. Ám az már a békés liechtensteinieknél is kiverte a biztosítékot, hogy Alois herceg, ha kell, semmibe veszi a többség véleményét. 

"Kevesebben fognak elmenni szavazni, mert nem látják majd értelmét. A herceg valójában befolyásolni akarja a referendumot" – mondta az AP hírügynökségnek Helen Konzett, aki összegyűjötte a népszavazáshoz szükséges 1800 aláírást. A miniállamban bűncselekménynek számít a népszavazásba való beavatkozás. A kétgyermekes Konzett szerint nagy valószínűséggel Alois beavatkozása miatt a referendum el fog bukni. 

Liechtensteinben egy év börtönbüntetést kockáztat meg az a nő, aki az abortuszt vállalja (kivéve, ha az anya élete veszélyben van, vagy 14 éves volt, amikor teherbe esett). Mégha a nő külföldön is végezteti el a beavatkozást, akkor is büntethető. Ezzel együtt évente legalább ötven nő utazik Ausztriába és Svájcba.

Az abortuszt végző orvosokat hároméves börtönbüntetésre lehet ítélni. Azt azonban a legalizálás mellett érvelők is elismerik, hogy ma már alig használják ezeket a jogszabályokat. Az elmúlt húsz évben két eset került bíróság elé. Ugyanakkor, ha a hatóságok tudomására jut egy eset, azt ma is ki kell vizsgálniuk. 

A herceg a szóvivőjén keresztül közölte, hogy egyértelmű üzenetet akar küldeni, amely szerint a nem kívánt terhességnek nem az abortusz a megoldása.

De még a legalizálás ellenzőit is zavarja az előre bejelentett hercegi vétó. – Nem tesz jót a referendumnak, hogy már előre tudni, mi a herceg döntése – mondta Adolf Heeb, a Hazafias Párt vezetője. 

Legutóbb Alois nagyapja használta a vétójogot, amikor az ország vadászatról szóló törvényeit akarták átírni harminc évvel ezelőtt. Liechtensteinben az uralkodó indoklás nélkül elzavarhatja a kormányt, és ő nevezi ki a bírókat is.

Alois herceg kész megvétózni a népszavazás eredményét
Crown Prince Alois von und zu Liechtenstein listens during a news conference in Vaduz March 12, 2009. Liechtenstein agreed to ease its strict bank secrecy law by committing to international standards on tax transparency and data exchange, increasing pressure for similar concessions from other tax havens. The tiny principality, a financial centre wedged between Switzerland and Austria, is seeking to be removed from a blacklist of tax havens and will now offer bilateral tax deals for cooperating in cases of tax fraud and tax evasion. REUTERS/Christian Hartmann (LIECHTENSTEIN BUSINESS POLITICS ROYALS) IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.