A liberális frakcióvezér szerint betegek a melegek

Puiu Hasotti, a Romániában kormányon lévő nemzeti liberálisok politikusa azután fakadt ki, hogy a koalíciós szociáldemokratákhoz (PSD) tartozó Remus Cernea bejelentette, törvényjavaslatot nyújt be az egyneműek párkapcsolatának legalizálásáról.

„Beteg embereknek” tartja a homoszexuálisokat a Romániában kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője. Puiu Hasotti azután fakadt ki, hogy a koalíciós Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben képviselői mandátumot szerzett Remus Cernea bejelentette: törvényjavaslatot nyújt be az egynemű párkapcsolat legalizálásáról. Nem házasságról, csupán a  házastársi viszony törvényesítéséről van szó, viszont ennek hiányában a meleg párok egy sor, főleg szociális jogot nem élveznek.

Hasotti közölte, hogy tulajdonképpen semmi baja a melegekkel, viszont a homoszexualitást „természetellenes állapotnak” tartja. Ez az ortodox egyház álláspontja is.

A melegek jogait védő ACCEPT egyesület „botrányosnak" minősítette Hasotti kijelentését. A sajtóhoz eljuttatott közleményében Florin Buhuceanu ügyvezető igazgató kérte a liberális képviselő megbüntetését a politikus pártjától és az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD). Az ACCEPT követelte, hogy a liberálisok határolódjanak el a frakcióvezető álláspontjától, amely „súlyosan sérti a román társadalom egyik kisebbségi csoportjának a méltóságát. Egy demokratikus, szolid liberális értékeken nyugvó pártban nincs helyük az ilyen primitív, gyűlölködő véleményeknek.”

Asztalos Csaba elnök szerint a diszkriminációellenes tanácshoz három beadvány is érkezett Hasotti kijelentéseivel kapcsolatban, de egyiken sincs kézi aláírás, így nem iktathatók. Amúgy a tanács bármely tagja kezdeményezheti vizsgálat megindítását, de ez tegnap délutánig nem történt meg.

Catalin Ivan, a PSD szóvivője sajnálatosnak nevezte Hasotti szavait, egyúttal leszögezte: nagyon komolyan el fognak beszélgetni Remus Cerneával, aki nemhogy a liberális koalíciós partnerekkel, hanem saját pártjával sem egyeztetett törvénytervezetéről. Egy héttel korábban ugyanez a képviselő javasolta az egyházak állami finanszírozásának a megszüntetését, akkor hangos ellenkezést váltva ki gyakorlatilag a teljes politikai osztály részéről.

Románia nemzetközi nyomásra, az európai uniós csatlakozási tárgyalások során törölte a büntetőtörvénykönyv hírhedt 200. cikkelyét, amely öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat. (Az említett cikkely alapján elítélt Mariana Cetiner elnöki kegyelemmel került szabadlábra 1998 márciusában.) A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv is tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem – igaz, ez független attól, hogy azonos vagy különböző neműek között jött-e létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.