A lengyel fiatalok körében Kaczynski pártja a népszerűbb

Népszerűbb a fiatalok körében a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt mint fő vetélytársa, a kormányzó Polgári Platform (PO) - derült ki két friss közvélemény-kutatás adataiból.

Miközben a PO a választási kampány valamennyi eddigi felmérése szerint tartja vezető helyét, a PiS a 18-24 évesek körében elhódította az első helyet: ebben a rétegben 29 százalék szavazna Kaczynski nemzeti konzervatív pártjára, és csak 27 százalék a jobbközép liberális kormánypártra - jelentette kedden a Rzeczpospolita című lengyel lap a MillwardBrown SMG/KRC intézet vizsgálataira hivatkozva.

Hasonló következtetésre jutott a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet augusztusi felmérése is: náluk a fiatal választók 23 százaléka szavazna a PiS-re, míg a PO-t 20 százalékuk választaná. Igaz, a fiatal korosztály 45 százaléka még nem tudja, kire adja szavazatát október 9-én.

Ezek az eredmények jelentős változást mutatnak a legutóbbi, 2007. évi parlamenti választásokhoz képest, amikor a fiatal választók támogatása nagymértékben hozzájárult a PO győzelméhez. Akkori exit poll-felmérések szerint a PO 54,7 százalékot ért el a körükben, míg a PiS csupán 22,9 százalékot.

A lapnak nyilatkozó Jacek Kloczkowski politológus szerint a kormánypárt nem sokat tett azért, hogy megőrizze a fiatalok rokonszenvét. A magas munkanélküliség a fiatal diplomások között, a drága lakáshitelek, a fiatal családok érzékelhető támogatásának hiánya csak néhány olyan tényező, amelyet a fiatalok joggal vetnek a kormánypárt szemére.

Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy a mai fiatalokra nem hat a PiS-szel való riogatás, amely négy éve még a fő mozgósító erő volt. Jelentős részük akkor még nem érdeklődött a politika iránt, vagy nem emlékszik a Kaczynski-kormányra. Számukra a Tusk-kormány jelent gyakorlati tapasztalatot, és ennek alapján fognak dönteni. A bizonytalanok magas aránya ugyanakkor azt jelzi, még egyáltalán nem dőlt el, hogy végül kire adják szavazatukat. Az sem zárható ki, hogy végül közülük sokkal kevesebben vesznek részt a választásokon mint négy éve - írta a Rzeczpospolita.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.