A lengyel elnök rövidesen aláírja az uniós szerződést

Az Európai Unió reformszerződésének ír jóváhagyása után a lengyel elnök is "haladéktalanul" alá fogja írni a dokumentumot - jelentette ki az államfői hivatalt vezető Wladyslaw Stasiak szombaton Varsóban.

Nehéz lenne konkrét dátumot mondani, de minden "fölösleges késedelem" nélkül meg fog történni - mondta Stasiak, aki szerint hetek sem telnek bele. Azt, hogy Lech Kaczynski elnök egy ír jóváhagyás esetén kész gyorsan aláírni a lisszaboni szerződést, már előző nap jelezte szóvivője, Pawel Wypych.

Stasiak elmondása szerint az államfő most elvárja a kormánytól, hogy alkosson meg egy "átgondolt és kompromisszumra épülő" kompetenciatörvényt, amelyben újból tisztáznák a legfontosabb állami szerveknek az európai politikával kapcsolatos hatáskörét. Az elnök ettől egyúttal saját jogköreinek kibővítését várja.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy Kaczynski elnök - amint azt korábban megígérte - "nagyon gyorsan" aláírja szerződést.

"Európában nagyon várják már Kaczynski elnök aláírását, és nem szeretném, hogy Lengyelország olyan színben tűnjön fel, mintha fékezni akarná a lisszaboni szerződés" ratifikációs folyamatát - mondta Tusk a sajtónak röviddel azután, hogy egyértelművé vált az "igenek" győzelme a lisszaboni szerződésről tartott írországi népszavazáson.

A lengyel törvényhozás mindkét háza már tavaly elfogadta az EU reformszerződését. Kaczynski azonban - Írországra hivatkozva - számos hazai és külföldi felszólítás ellenére mindmáig halogatta a dokumentum aláírását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.