A lelőtt fiú emlékére: újra az utcákon az athéni fiatalok

Fiatalok tucatjai csaptak össze rendőrökkel hétfőn Athén központjában diákok, tanárok, szakszervezetek és baloldali csoportok tüntetésén, amelyet annak a fiúnak az emlékére szerveztek, akit két évvel ezelőtt egy rendőr lőtt le.

Már a több ezres demonstráció kezdetén kiváltak kisebb sisakos és csuklyás csoportok, s kövekkel, farudakkal támadtak bankok és üzletek kirakatüvegeire. A Parlament közelébe érve egy luxusszálloda környékét kezdték kaviccsal dobálni - egy gyújtópalackot is hajítottak felé -, valamint az akkor kialakított rendőrkordon irányába is hajigáltak. A rohamrendőrök ezután visszaszorították őket.

A tüntetést annak a fiúnak az emlékére szerveztek, akit két évvel ezelőtt egy rendőr lőtt le
A percussion bomb explodes over protesters during clashes in Athens December 6, 2010. Greek police clashed with youths hurling petrol bombs in Athens on Monday during protests to mark the anniversary of the 2008 police killing of a teenager that triggered the country's worst riots in decades. Three people were injured as thousands marched through the Greek capital in protests the authorities had feared would turn violent amid rising public discontent as Greece battles a debt crisis with stringent austerity measures. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST ANNIVERSARY POLITICS)

A tüntetők nagy része addig nyugodtan haladt a parlament felé, "Görögország nem protektorátus" jelszót hangoztatva, az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a pénzügyi mentőcsomag fejében gyakorolt gyámkodására utalva. "IMF kifelé" - volt olvasható a transzparenseken is.

A rendőrség nagy erőkkel készült a várható hétfői eseményekre, ideértve a délutánra meghirdetett megmozdulást; közel ötezer rendőrt riadóztattak a tüntetések kordában tartására, s csak a tömegközlekedési eszközök jártak a városközpontban.

A gyilkos lövést leadó rendőr ügyét kilenc hónapon át tárgyalták, s a 38 éves vádlottat ez év októberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, megállapítva, hogy szándékosan lőtt az áldozatra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.