A légszennyezés miatt az építkezéseket is leállítaná Sanghaj

Bár a fővárosnál jobb a levegő minősége Sanghajban, a kelet-kínai metropolis Pekingnél is szigorúbb szabályozásokra készül a levegőszennyezés visszaszorítása céljával.

A tervezett intézkedéseket a városi környezetvédelmi iroda hétfőn ismertette honlapján. A közlemény szerint, ha a légszennyezés értéke a városban eléri a 300-as értéket (egy köbméter levegőben kimutatható 2,5 mikrométernél kisebb, finom porszemcsék mennyisége), a vezetés figyelmeztetést ad ki, és átfogó intézkedéseket tesz a helyzet kezelésére, a légszennyezés visszafogására. A kilátásba helyezett kezelési módok között a városban folyó építkezési munkálatok leállítása, a vegyipari, acélipari, olajfinomítói, cementágazatok vállalati tevékenységének befagyasztása szerepel.

A 300-as határérték átlépésekor a város vezetése a kormányzati autók számát is 30 százalékkal csökkenti majd, sőt, minden pormennyiséget potenciálisan növelő - így építkezéseknél használt vagy törmeléket tartalmazó - anyagot szállító teherautót leparancsol az utakról. A fentieken túl a széntüzelésű erőművek kibocsátását is csökkentenék, hosszú távon pedig a természetes gázt használó erőművek fokozott működését és az energia más tartományoktól való vásárlását szorgalmazzák.

Az előírások jóval szigorúbbak a főváros által tavaly év végén bejelentetteknél, ami a helyi sajtó értékelése szerint a városvezetés elkötelezettségét tükrözi a helyzet megoldására. Továbbra is megkérdőjelezhető a sanghaji környezetvédelmi iroda levegő szennyezettségét mérő gyakorlata, amelynek adatai jelentős eltérést mutatnak az amerikai konzulátus által üzemeltetett mérőeszköz által jelzetthez viszonyítva. Kedden például utóbbi indexe egész napra a levegő egészségtelen mértékű szennyezettségét mutatta, az érték a 150-200-as értékek közt mozgott, míg a sanghaji iroda szerint a légszennyezés egész kedden a mérsékelt kategóriában maradt, a 100-as értéket éppen elérve a déli órákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.