A légierő átaludta a gépeltérítést

Az etióp légitársaság hétfőn eltérített repülőgépére először az olaszok figyeltek fel, majd a francia légierő harci gépei kísérték Genfbe, amíg biztonságosan landolt a svájci város repülőterén. A svájci légierő ugyanis a hajnali órán nem volt még bevethető, a pilóták az igazak álmát aludták – írta a svájci Blick.

Mindezt nem cáfolták az illetékesek sem. A légierő szóvivője a svájci hírügynökségnek készséggel elismerte a dolgot, és azzal magyarázta, hogy túlságosan drága lenne 24 órán keresztül működtetni a légierőt. Így az csak a "normális" munkaidőben, vagyis reggel nyolctól délután hatig őrzi a svájci légteret. A svájci biztonságért aggódók máris a fejükhöz kaptak, mondván, ez tarthatatlan. Mi van, ha a támadás nem munkaidőben jön? – kérdezik sokan.

Ám a légierő szóvivője szerint nincs ilyen gond, a francia kollégák szerződésben vállalták, hogy a pihenőidőben beugranak, és megvédik a svájci légteret. Most is ez történt. Igaz, ahhoz nincs joguk, hogy mondjuk egy veszélyes gépet lelőjenek, de erre eddig még nem is volt szükség.

Az etióp légitársaság menetrend szerinti, római járatát a másodpilóta térítette el Genfbe, ahol menedékjogot akart kérni. Letartóztatták. Az utasok sértetlenül megúszták a kalandot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.