A leggazdagabb szlovák szerzi meg a Ringier Axel Springer cseh lapjait?

Andrej Babis, a Prágában élő szlovák üzletember megvásárolta a Ringier Axel Springer cseh médiabirodalmát 200 millió euró körüli összegért egy internetes portál szerint.

Andrej Babis, a Prágában élő szlovák üzletember megvásárolta a Ringier Axel Springer cseh médiabirodalmát, 200 millió euró körüli összegért – közölte a www.e15.cz internetes portál. Érdeklődésünkre Karel Hanzelka, az Agrofert Holding szóvivője alaptalan spekulációnak nevezte ezt az értesülést. A cseh lapok azonban úgy tudják, hogy az üzletet a két fél e héten jelenti be.

A svájci-német tulajdonú cég adja ki a Blesk, az Aha és a Sport cseh napilapokat, továbbá a Reflex hetilapot, a Svet motoru (Motorosok világa) és az ABC magazint. A Blesk tavalyi átlagos eladott hétköznapi példányszáma 432 710 volt, a vasárnapi kiadást 270 ezren vásárolták. A kiadó Csehországban két éve 356 millió korona (hozzávetőleg 3,9 milliárd forint) adózás utáni nyereséggel zárt, ami egyharmaddal kevesebb volt, mint 2010-ben – írta a Mladá fronta Dnes napilap.

A milliárdos tavalytól adja ki az 5+2 színes hetilapot, hetvenegy regionális mutációban, félmilliós példányszámban. Ingyen kínálja, munkanélküliek terjesztik némi fizetség fejében. Kétszázmilliót költ erre, ami valójában ötvenmillió korona, mert a saját reklámjaiért nem fizet. Idén áprilisban megvette a pozsonyi Ecopress Kiadót, amely a Hospodárske noviny gazadsági napilapot adja ki, továbbá egészségügyi és más szaklapokat is jegyez. Jól értesültek szerint szeretné megszerezni a Novy cas legnagyobb példányszámú szlovák napilapot is, amelyet ugyancsak a Ringier Axel Springer ad ki. Több cseh internetes portál és tévétársaság iránt is érdeklődik.

Prágai szakértők szerint legújabb aktivitásainak hátterében az áll, hogy szeretne meghatározó szerepet betölteni a közéletben is. Másfél éve megalapította az Elégedetlen Polgárok Akciója nevű civil szerveződést (csehül ANO, ami igent is jelent), amely nemrég párttá alakult. Jövőre indulni fognak a cseh képviselőházi választásokon. – Dühít a sok korrupt és megélhetési cseh politikus. Nyugaton rendszerint gazdag emberek adják a fejüket politizálásra, s egy idő múlva kilépnek a nagypolitikából. A posztszocialista országokban a politikusok kevés kivételtől eltekintve tíz körömmel ragaszkodnak pozícióikhoz, miközben jórészt csak saját maguk és az őket támogató érdekcsoportok megtollasodásával törődnek. Én a nyugati modellt kínálom a kiábrándult millióknak – nyilatkozta lapunknak.

Andrej Babis a rendszerváltás előtt a Petrimex külkereskedelmi cég munkatársa volt. Csehszlovákia kettéválása után Pozsonyból Prágába költözött. Húsz évvel ezelőtt három alkalmazottal, néhány ezer dollárnyi megtakarított pénzéből ott alapította meg az Agrofert céget, amely két évtized alatt hatalmas holdinggá terebélyesedett. Immár kétszázötven, jórészt csehországi és szlovákiai gyár tartozik az óriási gazdasági ernyő alá. Magyarországon a devecseri Agrokémiai Kft., a CERES pékség Győrött és Miskolcon, újabban az IKR Agrár Kft. mezőgazdasági disztribúciós hálózata, hétezer hektárnyi termőfölddel együtt. Néhány napja pedig a német piacvezető pékséglánc, a Lieken is.

Az összes alkalmazott száma meghaladja a huszonnyolcezret. Mára az Agrofert Csehország második legnagyobb vegyipari cége, számos húskombinát, tejgyár és más üzemek révén pedig vezető mezőgazdasági-élelmiszeripari társasága. Néhány hete a Forbes magazin nyilvánosságra hozta, hogy 1,54 milliárd euróra becsült vagyonával jelenleg ő a leggazdagabb szlovák. Egyszersmind a második legtehetősebb, Csehországban élő vállalkozó.

Andrej Babis
Andrej Babis
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.