A lefejezett újságíró miatt újra előveszik az ukrán exállamfőt

Leonyid Kucsma cáfolta, hogy őrizetbe vették volna. A tizenkét éve meggyilkolt áldozat, Georgij Gongadze feje máig nem került elő.

Újra vizsgálatot indított az ukrán főügyészség Leonyid Kucsma volt államfő ellen Georgij Gongadze újságíró 2000-ben történt megölése ügyében - adta hírül csütörtökön az ukrán internetes média Renat Kuzmin főügyészhelyettesre hivatkozva. Kuzmin egy interjúban azt állította: a főügyészségnek elegendő bizonyítéka van arra, hogy Kucsmának köze volt az újságíró meggyilkolásához. A volt államfő időközben cáfolta azt a korábban elterjedt hírt, hogy őrizetbe vették volna őt a kijevi Zsuljani repülőtéren. Elmondta, hogy a gépe valójában a Kijev melletti Boriszpil repülőtérről szállt fel, és a hóesés miatt indult késéssel. Csütörtökön egyébként Harkivban díszdoktorává avatta a város légi közlekedési egyeteme. Kuzmin kijelentéseit Kucsma provokációnak nevezte, amelyből - mint fogalmazott - "12 év során több mint elég" jutott neki.

Georgij Gongadze az akkori államfővel, Kucsmával szemben rendkívül kritikus Ukrajinszka Pravda hírportál alapítója és szerkesztője volt. 2000. szeptember 16-án tűnt el, fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben. A feje azóta sem, csak koponyájának egy darabja került elő. Gongadzét egyébként máig nem helyezték örök nyugalomra, mert édesanyja nem egyezik bele abba, hogy a fiát fej nélkül hantolják el.

Kucsma ellen 2011 márciusában már indítottak eljárást hivatali visszaélés vádjával, amihez bizonyítékul részben az egykori elnök testőre, Mikola Melnyicsenko őrnagy titokban készített hangfelvételei szolgáltak. A volt államfő minden ellene felhozott vádat tagadott, és 2012 januárjában a bíróság másodfokon is törvénytelennek minősítette az ellene indított bűnvádi eljárást. Kuzmin szerint annak idején a Melnyicsenko-felvételek valódisága körüli kétségek miatt nem ítélték el az exállamfőt.

Olekszij Pukacs volt rendőrtábornok, akit január végén ítélt a bíróság első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre Gongadze megöléséért, egy vallomásában megnevezte Kucsmát a gyilkosság megrendelői között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.