A lakosság segítségét kérik a németek

A német hatóságok négyszáznál is több nyomozót állítottak rá a neonáci sejt többi tagja utáni nyomozásra, de emellett a lakosságot is arra kérték, hogy segítsenek felkutatni a csoport többi tagját.

A szövetségi ügyészség feje arra kérte a németeket, hogy osszanak meg velük minden olyan információt, mely segíthet elkapni a tíz gyilkossággal gyanúsított neonáci csoport még szabadlábon lévő többi tagját. Mint mondta, a három már ismert elkövető számos álnevet, hamis személyi igazolványokat és vonatjegyeket, valamint több bérelt lakást is használt, ezt pedig külső segítség nélkül képtelenség lett volna fenntartaniuk, írja a BBC.

A hatóságok elsősorban olyan információkat várnak, melyek segítenek fényt deríteni arra, hogy hol laktak a csoport magját képező személyek, hogyan lehetett kapcsolatba lépni velük, hol béreltek autókat. Újra megnyitották a sejtnek a szélsőjobbos, német NPD párthoz fűződő viszonyait vizsgáló nyomozást is, mivel a gyanúsítottak egyikének korábban pozíciója is volt a pártban. Az ügyön egyébként jelenleg 420 rendőr dolgozik, és azt tervezik, hogy még ennél is több embert állítanak rá.

Annyit már sikerült kideríteni, hogy a csoport 1998 óta létezett, 2000 és 2006 között pedig több súlyos gyilkosságot is elkövettek Németországban élő, ám külföldi származású bolttulajdonosok ellen; közülük nyolcan törökök, egy pedig görög származású volt, valamint két kölni bombamerényletet is az ő számlájukra írnak. 2007-ben egy 22 éves Michele Kiesewetter nevű rendőrt lőttek le, egy társát pedig súlyosan megsebesítették.

A legnagyobb megdöbbenést mégis az keltette a németek közt, hogy a csoport ilyen sokáig titokban tudta tartani létezését, és hogy még a titkosszolgálat sem tudott róluk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.