A Lacoste nem kér a norvég tömeggyilkos ingyenreklámjából

A Lacoste francia divatcég azt kérte a norvég rendőrségtől, ne engedjék a 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviknek, hogy a cég ruháiban mutatkozzon. Pedig Breivik nem hajlandó mást hordani.

A norvég rendőrséghez fordult a francia divatmárka, a Lacoste, hogy ne engedjék a 77 embert megölő tömeggyilkos Anders Behring Breiviknek, hogy a cég ruháiban mutatkozzon nyilvánosan. Breivik elfogása után egy vörös Lacoste pulóverben jelent meg bírósági meghallgatásán, amikor pedig a nyomozókkal visszatért Utolya szigetére, a mészárlás helyszínére, szintén Lacoste-féle vörös polót viselt. Állítólag Breivik ragaszkodik ahhoz, hogy csak a francia márka darabjait hordja.

Az olsói rendőrség tájékoztatása szerint a cég úgy érzi, rosszat tesz a márkának a Breivik-féle ingyenreklám, mert árt a cégről kialakult képnek - írta a brit Daily Mail. A francia Liberation napilap szerint a helyzet tiszta rémálom a francia divatmárkának, mely egyébként Andy Roddick tensizsztárral reklámozza magát.

A rendőrség szerint Breivik nem hajlandó magára ölteni a börtönruhát, és ragaszkodik a saját ruháihoz. A brit Telegraph cikke szerint a férfi beszédek írásával tölti az idejét a magánzárkában.

Breivik láthatóan nagyon ügyel arra, milyen kép alakul ki róla a közvéleményben, ez indokolhatja, hogy ragaszkodik az elegánsnak számító Lacoste ruhákhoz, amelyről már  kiáltványában is írt kedvenc Breitling órájával együtt. Breivik azt sem engedi meg a hatóságoknak, hogy a rendőrségi nyilvántartásba vételhez lefotózzák, mert attól tart, előnytelen kép jelenik meg róla a nyilvánoság előtt, s nem csak a maga által az interneten gondosan elhelyezett, kicsinosított portrék. Az öltözködésről kialakotott szigorú elképzelsét egyébként 1516 oldalas kiáltványában is kifejti.

- Sem a több éves ismeretség alatt, sem a kiáltványt olvasva nem merült fel bennem, hogy Breivik őrült lenne - mondta Peter Svaar, a tömeggyilkos egykori iskolatársa a brit Telegraph-nak. - Az egész támadás úgy történt, ahogy eltervezte. A legnagyobb félelmem az, hogy még mindig úgy játszik velünk, a sajtóval és a közvéleménnyel, mintha csak zongorázna - fejtette ki Svaar, hozzátéve, hogy Breivik azt is előre megírta a kiáltványában, hogy propagandakampánya csak letartóztatása után kezdődik majd. - Engen nem az nyugtalanít, hogy ő egy szörnyeteg, hanem az, hogy ő egy egyszerű norvég fiú - mondta Svaar.

Egy másik iskolatárs szerint Breivik már tíz évvel ezelőtt is vágyott arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. - Emlékszem, egy bulin azt ecsetelte, hogy orrát és arcát plasztikai műtéten alakították át Amerikában. Akkoriban olyan srácokkal lógott, akik megszállottjai voltak saját testüknek - mondta az egykori barát. A 21 éves Breiviknek az orrműtét logikus lépés volt a fizikai tökéletesség elérése érdekében.

A kiáltványból Breivik élete is kirajzolódik. 1979 februárjában született Londonban, ahol apja, Jens a norvég követségen kamatoztatta közgazdasági ismereteit. Anyja, Wenche ápolónő volt. Ám születése után egy évvel a szülők elváltak és Wenche visszatért Oslóba a fiúval. Breivik boldogan emlékszik vissza gyermekkorára, ugyanakkor azt is írja: "nem értek egyet a szuperliberális matriarchális neveléssel, mert teljesen hiányzott belőle a fegyelem és hozzájárult ahhoz, hogy valamilyen szinten elnőiesedtem."

Lina Engelsrud szomszéd a középosztálybeli városrészen nem érezte jól magát Breivik környezetében. - Kicsit rideg ember volt, de sosem gondoltam róla, hogy őrült lenne - mondta Engelsrud, ugyanakkor hozzátette, hogy Breivik nagyon szeretett hangyákat gyilkolászni, a szomszéd fészerjébe vizelni és köpködött a pincében.

Breivik azt állítja magáról, hogy 12 évesen Oslo leismertebb utcai táncosa volt, hogy és hogy 14 évesen az ő graffiti szignója volt az egyik legelismertebb a norvég fővárosban. A sikere miatt tinilányok hada üldözte - legalább is így emlékszik - de apja elítélte, és soha nem beszélt vele azután, hogy egyszer elkapta a rendőrség a kezdő utcai művészt. Egykori barátok szerint viszont Breivik nem volt akkora művész, ahogy beállítja, sőt, a rendőrségnek köpött is graffitis barátairól. A merényletek után egyébként Breivik apja azt kívánta, bárcsak fia lelőtte volna magát is Utoya-szigetén.

Breivik a kiáltványban azt is állítja, hogy több muszlim bartája is volt, köztük Faizal Rafique. Mohammad Rafique, Faizal apja azonban egészen más képet festett a Telegraph-nak Breivikről: a fia fiatalabb volt Breiviknél, és alig ismerték egymást. Egy másik állítólagos bevándoló barát, Arsalan apja, egy gazdag orvos alig hitte el, hogy fiáról és annak barátairól azt állítja a merénylő, többször megverték és kirabolták. Állítólag ez indította el a tömeggyilkosban a multikulturalizmussal szembeni gyűlöleltet. Arsalan apja azt mondta, fia csak az általános iskolában ismerte Breiviket.

Anders Behring Breivik, a 77 ember életét kioltó tömeggyilkos piros Lacoste pulóverében
Norwegian Anders Behring Breivik (L), the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courthouse in Oslo July 25, 2011. A judge ordered eight weeks detention on Monday for Breivik who has admitted a bombing and shooting massacre that killed about 90 people and who claimed in court to have two more groups of collaborators. Custody, in line with prosecutors' request, will allow them to investigate the case against Breivik, 32, an anti-Islamic zealot who has previously claimed sole responsibility for Friday's attacks. The custody can be extended. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten via Scanpix (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) MANDATORY CREDIT. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.