A külföld akarja a mali elnökválasztást

Legalább félmillióan elmenekültek, hogyan is voksolnának?

Inkább a nemzetközi donorok, semmint a mali belpolitika igénye áll a nyugat-afrikai országban tartandó vasárnapi elnökválasztás hátterében - jelentette pénteken a Bloomberg. A katonai puccsot, tuareg felkelést, iszlamista lázadást, majd francia katonai beavatkozást is átélt Mali választási bizottsága szerint „rendkívül nehéz lesz” elérni, hogy a 6,9 millió választásra jogosult leadhassa voksát.

Az északi országrészben legalább félmillióan hagyták el otthonukat, és délre vagy szomszédos országokba menekültek. A nemzetközi segélyezők ugyanakkor ragaszkodnak hozzá, hogy megtartsák a szavazást, mielőtt utalni kezdik az akár négymilliárd dollárra rúgó segélyt, amelyre májusban ígéretet tettek.

A huszonhét elnökjelöltből az esélyesek közé tartozik Ibrahim Boubacar Keita volt miniszterelnök, illetve Soumaila Cissé korábbi pénzügyminiszter. Dioncounda Traoré ideiglenes államfő nem indulhat annak az egyezségnek alapján, amelyet nemzetközi közvetítők hoztak tető alá. A felmérések szerint várthatóan senki nem nyer az első körben, ezért augusztus 11-én második fordulót kell majd tartani.     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.