A Kremlbe készül az orosz Doktor House

Miközben alig fél évvel az elnökválasztások előtt Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő sokatmondóan hallgatnak indulási szándékukat illetően, egyre jelentkeznek az indulni vágyók.

Az örökös elnökjelöltek, a populista Orosz Liberális Demokrata Pártot (LDPR) vezető Vlagyimir Zsirinovszkij, és az Orosz Kommunista Párt (KPRF) élén álló Gennagyij Zjuganov után bejelentkezett a posztért a parlamenten kívüli Igaz Ügyet irányító milliárdos Mihail Prohorov – bár ő ehhez feltételül szabta, hogy a decemberi parlamenti választáson a jelenleg öt százalékon álló pártja a második legnagyobb frakciót adja majd az Egységes Oroszország mögött –, hétfőn pedig Ivan Ohlobisztyin állt a nyilvánosság elé államfői terveivel.

Igaz, az önálló indulóként jelentkező 45 éves színész-forgatókönyvírónak csekély esélye van arra, hogy egyáltalán rajthoz álljon: ehhez kétmillió aláírást kell összegyűjtenie – e követelmény alól csak a parlamenti pártok jelöltjei mentesülnek. Hozzá méltó excentrikussággal választói program helyett egyelőre leginkább a maga posztjával foglalkozik: győzelme esetén 14 évre hosszabbítaná az elnöki mandátumot. – Ennyi idő alatt még egy kevéssé erkölcsös ember is megcsömörlik, ami után legalább egy kicsit elgondolkodik – idézte a newsru.com orosz hírportál Ohlobisztyin homályos magyarázatát.

Párttámogatókra aligha számíthat kampányában, mert bejelentette, hogy szerinte a parlamentre sincs sok szükség, hiszen az elmúlt húsz évben a honatyák inkább csak vállalatok lobbiérdekeivel, semmint a választókkal foglalkoztak. Így a képviselőkre fordítandó összeget inkább a hadsereg modernizációjára irányítaná át. – Fontosabb, amit nem teszek: nem ígérek a nyugdíjas néniknek harmadnapra kommunizmust és hárommilliós nyugdíjat – jelezte ugyanakkor, hogy mégsem teljesen a populizmusra építené kampányát, amelyhez az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) támogatását is kérte, bár nem kapta meg. Ohlobisztyint ugyanis tíz éve az egyház pappá szentelte, igaz saját kérésére Kirill pátriárka felfüggesztette tisztségéből.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A hat gyermekét nevelő Ohlobisztyin anyagi okokra hivatkozva inkább a showbiznisz keresztjét vette ismét magára. Amellett, hogy tavaly óta a Jevroszety mobiltelefon-forgalmazó hálózat kreatív igazgatójának posztját is betölti, főszereplője a másfél éve indított kórházi televíziós sorozatnak is, amelyben Ohlobisztyin ifjú medikusokat okít a maga bárdolatlan modorában, afféle „orosz Doktor House-ként” – bár Ohlobisztyin ódzkodik a jelzőtől.

A mozikban legutóbb Viktor Pelevin „Generation P” cím regénye alapján idén áprilisban elkészült filmben jelent meg a magát mélyen vallásos patriótának tartó Ohlobisztyin, aki a tavaszi bemutató után adott interjújával is megmutatta, hogyan kell kis szerepet játszva is a legidézettebb nyilatkozatot adni: – Remélem a film után még innen a moziból kimenet letartóztatják a rendezőt, Viktor Ginzburgot. Ez egy oroszellenes, egyáltalán mindenféle érték elleni film, amit a feleségem szerint nem csak gyerekeknek, de egyáltalán senkinek sem szabadna bemutatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.