A következő koki: brüsszeli munkacsoport foglalkozik a magyar médiával

Magyarország is napirenden lesz a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására és védelmére született uniós szakértői csoport január 25-i ülésén – erről Neelie Kroes, az európai bizottság alelnökének szóvivője beszélt szerdán Brüsszelben.

Ryan Heath szerint a testület a korábban elfogadott médiatörvény mellett tárgyalni fog a január elsején hatályba lépett alkotmány idevonatkozó rendelkezéseiről, az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntéseiről és a rádiófrekvenciák pályáztatási gyakorlatáról is. A munkacsoport magyar szakértőket is meg akar hallgatni.

A magas szintű munkacsoport októberi életre hívásában meghatározó szerepe volt a médiatörvény okozta brüsszeli riadalomnak is. – Nem tudjuk, hogy pontosan mit tehetnénk a sajtó védelmében, de minden tőlünk telhetőt meg szeretnénk tenni érte – mondta korábban egy bizottsági forrásunk a munkacsoport megszületésének okairól. Egy éve az Európai Parlament komoly nyomást gyakorolt a bizottságra, amelynek azonban korlátozott eszközei vannak a tagállamok sajtójának védelmére. Az év kezdetén végül a jogszabály néhány kifogásolt pontjában a magyar kormány és a bizottság alkut kötött, de Brüsszelben érezték: ez így kevés.

Ryan Heath szóvivő szerdán arról is beszélt, hogy a Klubrádió frekvenciaengedélyének ügye nem választható el a Magyarországgal kapcsolatos szélesebb körű vitától, szabadságjogi problémáktól. A bizottság egyelőre nem utalt arra, hogy bármilyen törvénysértés lett volna a Klubrádió frekvenciaengedélyével kapcsolatban. Ám Heath emlékeztetett arra: a felek számára biztosítani kell a jogot, hogy bíróságon támadhassanak meg egy őket érintő döntést.

A holland biztos, Neelie Kroes úgy véli, hogy minél nagyobb a verseny, annál jobb. Szóvivője szerint arra bátorítja a magyar kormányt, hogy fontolja meg több frekvenciaengedély kiadását. A bizottság arra is buzdítja a magyar kormányt, hogy a médiatörvényről hozott alkotmánybírósági határozatot tartsa tiszteletben, és ennek érdekében legalább olyan gyorsan és hatékonyan tegyen lépéseket, mint ahogy a bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos tavalyi észrevételeire reagált.

A médiával foglalkozó munkacsoport súlyát emeli, hogy a testület munkáját Vaira Vike-Freiberga, Lettország korábbi államfője vezeti. A munkacsoport a bizottságtól függetlenül dolgozik, dönt saját munkamódszeréről, és arról, kinek a véleményét hallgatják meg. Szankcionálni nem tudnak, jelentésüket 2012 októberére kell elkészíteniük.

A munkacsoport egyik tagja, Ben Hammersley angol újságíró, a Wired című lap brit kiadásának szerkesztője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az első két ülésen egyelőre azt próbálták meg definiálni, mit jelent ma a sajtószabadság. Szerinte a mai médiajog a sajtó 20-30 évvel ezelőtti állapotát rögzíti, illetve arra próbál szabályokat ráhúzni, miközben a média világa, de az újságíró fogalma is drámaian megváltozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.