A kormányzó párt nem enged vitát a titkos pártfinanszírozásról

A spanyol kormányzó Néppárt törvényhozási többségével kedden megakadályozta, hogy a múlt héten kirobbant titkos pártfinanszírozási ügy terítékre kerülhessen a parlament bármilyen fórumán.

A spanyol kormányzó Néppárt törvényhozási többségével kedden megakadályozta, hogy a múlt héten kirobbant titkos pártfinanszírozási ügy terítékre kerülhessen a parlament bármilyen fórumán, bizottságaiban - jelentette az El País internetes oldala.

A volt pénztárnok, Luis Bárcenas a neki tulajdonított, 1990-től 2008-ig vezetett feljegyzéseket egy olyan személy manőverének nevezte, akinek köze volt a párt pénzügyi dolgaihoz. Az El País vasárnap leközölte a 14 oldalnyi feljegyzést az adományozók neveivel és az összegekkel, illetve a támogatások kedvezményezettei - azaz a Néppárt vezető politikusai, köztük Mariano Rajoy jelenlegi kormányfő - által felvett pénzösszegekkel. A napilap ezek után kedden átadta az ügyészségnek a dokumentumokat.

A Néppárt szóvivője, Alfonso Alonso szerint "az elnök meglincselésére irányuló kampány zajlik, kísérlet a kormány destabilizálására gyanúsítgatásokkal és hazugságokkal". A szóvivő kijelentette, hogy kizárólag az ügyészség és a bíróság az a fórum, ahol az igazságot helyre lehet állítani.

A volt pénztárnoknak egyébként február 25-én kell újra a bíróság elé járulnia, ugyanis kiderült, hogy korábban 22 millió eurót halmozott fel egy svájci számlán. (Ügyvédje azt állítja, hogy ezt a pénzt Bárcenas nem törvénytelenül gyűjtötte, és nincs köze a párthoz.) Ezt a nyomozó hatóság a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyet - a galíciai Néppárt helyi vezetőinek korrupciós botrányát - követően derítette fel. A pénzmosással foglalkozó hatóság most arra a következtetésre jutott, hogy Luis Bárcenas a tulajdonában lévő Tesedul cég pénzügyi amnesztiájának eléréséhez egy másik svájci bankban, a Lombard Odierben tartott számlájáról utalt haza 1,5 millió eurót a spanyol Bankiánál lévő számlájára. Sőt, időközben a nyomozók rájöttek, hogy Bárcenas egy harmadik, Panamában vezetett bankszámlára is utalt. Bárcenas a múlt héten még arról tájékoztatta a Gürtel-ügyben továbbra is nyomozó bírót, hogy a spanyol kormány által engedélyezett pénzügyi amnesztia keretében tavaly már legalizálta a svájci bankban tartott tízmillió euróját.

Rajoy egyébként még hétfőn, Angela Merkellel tartott berlini sajtóértekezletén válaszolni kényszerült a pártfinanszírozási üggyel kapcsolatos újságírói kérdésekre. Ezúttal is azt mondta, hogy a róla és pártja más tagjairól megjelent állítások hamisak, legalábbis a lapokban megjelentek "jó része nem igaz". A spanyol jobboldali miniszterelnök ismét megerősítette, hogy nem készül lemondani, kormányának helyzete szilárd, a PP abszolút többséget élvez a törvényhozásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.